A multinacionális vállalatok számára távoli, olcsó üzleti szolgáltatásokat nyújtó cégek az inflációs nyomás megjelenésére kelet-közép-európai központjaik bővítésével reagálnak, a vándorlás nyertesei Prága, Varsó és Budapest lehetnek.

Skyscrapers in the night. Prague modern building architecture. Office and headquarters of successful bussiness companies.
Fotó: Shutterstock

A kiszervezett ágazatok köre a szoftverfejlesztéstől az adminisztráción és a bérszámfejtésen át a kutatásig terjed a nagy amerikai és európai multik számára. Noha a bérek közti szakadék elkezdett szűkülni, és ezekben az országokban a költségek is gyorsabban nőnek, mint Nyugat-Európában, 

a régió szolgáltatóközpontjai a járvány alatt is virágoztak, miközben az olyan szektorok, mint a feldolgozóipar, az Ukrajnában dúló háború és az ahhoz kapcsolódó energiaár-robbanás miatt kénytelenek visszafogni termelésüket.

A Reuters írása a jelenségről példaként említi a kaliforniai Pure Storage esetét. A flash meghajtókat és ahhoz tartozó szoftvereket gyártó cég szeptemberben jelentette be, hogy 2023-ban és 2024-ben is megduplázná prágai dolgozóinak a számát. Mint a prágai központ vezetője kiemelte, egy mérnök foglalkoztatása még mindig sokkal olcsóbb Csehországban, mint a Szilícium-völgyben.

Budapest     Zoboki Gábor építész munkája 
Pillar Irodaház
Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A szektor, amely 25 éve még szinte egyáltalán nem volt jelen a régióban, mára 800 ezer embernek ad munkát a térségben. Az iparág szereplőinek cseh szervezete szerint 2022-ben 11, 2023-ban pedig 13 százalékkal nőhet a szolgáltatóközpontok által foglalkoztatottak száma az országban.

Bár a nyugati országoknál gyorsabban növekvő közép-európai gazdaságokban a bérek is gyorsabban emelkedtek, 

a munkaerő költsége még mindig 30-50 százalékkal alacsonyabb ezeken a területeken.

A járvány kapcsán terjedő távoli munkavégzés után a régió erősségeit domborítja ki a nagyobb piacok száguldó inflációja is. A szolgáltatóközpontok olcsóbb helyekre telepítése segítheti az miatt elszabaduló költségekkel küzdő cégek kiadáscsökkentési erőfeszítéseit.

A Lengyelországban több mint 400 ezer embert alkalmazó szektor a következő év első negyedévének végére közel 8 százalékos éves szintű bővülésre számít. Mindeközben a térség vetélytársai – köztük India – egyre több problémával néznek szembe, például kezd megjelenni a képzett munkaerő hiánya.