Nemzetközi gazdaság

Kezdődhet a Moszkvicsok gyártása a Renault üzemében

A tervek szerint idén még csak 600, jövőre azonban már 50 ezer Moszkvics készülhet el Oroszországban. Azonban még külföldi partnereket keres ehhez a Kamaz.

A Renault oroszországi távozását követően gyorsan felmerült, hogy ismét Moszkvics márkanéven kezdjenek el autókat gyártani a francia cég által hátrahagyott gyárban és a moszkvai polgármester, Szegej Szobjanyin szerint ez már decemberben el is kezdődhet.

Rawa,Mazowiecka,,Poland,-,February,14,,2022:,Moskvitch,407,Vintage
Fotó: Shutterstock

Noha Szobjanyin már májusban arról beszélt, hogy a Moszkvicsok gyártása több ezer munkahelyet őrizhet meg, a gyár azóta is üresen áll. Azt a moszkvai polgármester is elismerte, hogy mekkora zuhanáson van túl a háború kezdete óta az orosz autóipar – noha a Lada gyártása sikeresebb volt, mint a Moszkviccsal kapcsolatos tervek – ám reméli, hogy 

kormányzati segítséggel már decemberben elindulhat a rendszerváltás megelőző időszak márkájának gyártása.

A Moszkvics gyár csütörtökön arról számolt be, hogy idén 600 autó legyártásában reménykedik, amelyekből 200 elektromos lehet, míg jövőre akár 50 ezer autó is elkészülhet. A gyár idézve Szobjanyint arról is beszélt, hogy minden szükséges szakértelem rendelkezésre áll ahhoz, hogy Moszkva legyen az elektromos autók gyártásának központja.

Augusztusban az orosz főváros és a Kamaz megállapodott arról, hogy 5 milliárd rubeles beruházást hajtanak végre a Moszkvics üzemén. Azonban a Kamaz külföldi partnereket is keres a moszkvai gyártás elindításához. Ez a Reuters forrásai szerint egy kínai cég lehet, szemben a korábbi, iráni partnerekről szóló pletykákkal.

 

autógyártás moszkvics
Kapcsolódó cikkek