Nemzetközi gazdaság

A háború ára: egymilliárd eurót bukott a Renault az orosz kivonulással

A francia autógyártó óriási veszteségről számolt be az első félév végén.

Irtózatos összeget, több mint 1,357 milliárd eurós veszteségről számolt be az első félévre vonatkozóan a Renault francia autógyártó. A vállalat veszteségeinek jelentős részét elsősorban az oroszországi gyárainak leállítása és az ottani piacról való kivonulás okozta – írja a CNBC.  

Fotó: AFP

A Renault tavasszal jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt nem maradnak tovább Oroszországban, de közben nyitva is hagyták maguknak a kiskaput a visszatérésre. Az Avtovazban való részesedésüket akkor jelképes összegért adták el. 

Ennek ellenére még bizakodhat a vállalat, mert világszerte egy új, és úgy tűnik sikeres stratégiával álltak elő: kevesebb, de a gyártó számára jobban megtérülő autót értékesítenek. 

Márpedig elkél a jó hír a háború és az ellátási láncok szakadozása miatt kialakult hiány és az elszálló árak miatt. A csiphiány ellenére pedig jelentős erőfeszítéseket tettek az elektromos autók gyártása felé. 

Hamarosan megérkezik a Renault teljesen elektromos modellje

A Renault Európában benne van a top ötben az elektromos járművek esetében, 8,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, és eddig több mint 400 ezer elektromos járművet értékesített.

 

autógyártás orosz-ukrán háború elektromos autó Renault
Kapcsolódó cikkek