Nemzetközi gazdaság

Kína együttműködik Amerikával, ha az előnyös számára

Az újraválasztott Hszi szerint a két nagyhatalomnak meg kell erősítenie a kettejük közötti kommunikációt és együttműködést, hogy előmozdítsák a világ stabilitását.

Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy módot találjanak az együttélésre olyan módon, amely mindkét fél számára előnyös – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a CCTV kínai állami televízió csütörtöki híre szerint.

China,And,Us,Trade,War,Concept.,China,And,Us,Of China and US trade war concept. China and US of America flags on metal gears. 3d illustration kína, usa, amerika, együttműködés, xi
Fotó: Shutterstock

Hszi a kínai–amerikai kapcsolatok nemzeti bizottsága előtt szólalt fel előző nap, ahol arról beszélt, hogy

a két nagyhatalomnak meg kell erősítenie a kettejük közötti kommunikációt és együttműködést, hogy előmozdítsák a világ stabilitását.

A két állam viszonyát a közelmúltban feszültté tette, hogy magas rangú amerikai tisztviselők látogattak Tajvanra, amelyet Peking Kína szakadár tartományának tekint, eltérően ítélik meg az Ukrajna elleni orosz offenzívát, emellett Washington megtiltotta a csipgyártóknak a technológia exportját Kínába.

Hszit előző héten választották újra a Kínai Kommunista Párt élére. A pártfőtitkár Tajvannal kapcsolatban visszautasított minden külföldi beavatkozást, és leszögezte:

Peking sosem mond le arról, hogy akár erővel is visszaszerezze a sziget feletti ellenőrzést.

Tajvannak 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van, amelynek legjelentősebb támogatója az Egyesült Államok.

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy országa nem akar konfliktust Kínával.

Pekingnél nagy felháborodást keltett a németek tajvani látogatása

Hétvégén egy újabb német küldöttség utazott a szigetre. Kína rossz szemmel néz minden diplomáciai látogatást Tajvanra, amit továbbra is a saját részének tekint.

Amerika kiáll az érdekei mellett

Kína úgy döntött, hogy Tajvan helyzetének status quója többé nem elfogadható, és egyre nagyobb nyomást gyakorol a szigetre – nyilatkozta szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Reuters beszámolója alapján a tárcavezető kiemelte, hogy Peking megváltoztatta a Washingtonnal kötött évtizedes alapmegállapodást, amely szerint a Tajvannal kapcsolatosan fennálló nézeteltéréseiket békésen kezelik.

A pekingi kormány fel akarja gyorsítani azt a folyamatot, amellyel az újraegyesítésre törekszik

– mondta Blinken.

Hozzátette, hogy Kína arról is döntött, hogy nagyobb nyomást gyakorol Tajvanra, és kilátásba helyezte, hogy erőszakot alkalmaznak céljaik eléréséhez, ha a nyomásgyakorlási taktika nem válik be.

Kihangsúlyozta, hogy Washington nem akar  egy újabb hidegháborút, de határozottan ki áll az érdekei mellett.

Összecsuklottak Hszi Csin-ping újrázása után a kínai tőzsdék

A sanghaji részvényindexek 2-3, a hongkongi 6 százalékkal került lejjebb hétfőn. A befektetőket a kommunista párt által harmadszor is megválasztott elnök túlhatalma aggasztja, úgy vélik, hogy nem tartható fenn az eddigi gyors gazdasági növekedési ütem.

 

 

előny Egyesült Államok Hszi Csin-ping Kína Amerika
Kapcsolódó cikkek