Nemzetközi gazdaság

Pekingnél nagy felháborodást keltett a németek tajvani látogatása

Hétvégén egy újabb német küldöttség utazott a szigetre. Kína rossz szemmel néz minden diplomáciai látogatást Tajvanra, amit továbbra is saját részének tekint.

A kínai kormány tiltakozását fejezte ki kedden amiatt, hogy egy német politikusokból álló küldöttség ismét Tajvanra látogatott. A pekingi külügyminisztérium egyúttal ismételten emlékeztetett, a kelet-ázsiai szigetet Kína részének tekinti.

Taiwan's President Tsai Ing-wen gives a thumbs-up sign as she attends a ceremony to mark the island's National Day in front of the Presidential Office in Taipei on October 10, 2022.
Caj Jing-ven kijelentette, Tajvan nem hátrál meg Kína agresszív fenyegetésétől. Fotó: Sam Yeh / AFP

A kommunista állam külügyminisztériuma felszólította a delegációt, hogy sürgősen szakítsa meg az együttműködést Tajvan szeparatista erőivel, és tartsa tiszteletben az egy Kína elvet.

Tajvan Kína elidegeníthetetlen része – szögezte le a külügyi tárca közleményében, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Tajpejt tartják felelősnek a térségben kialakult feszültségért.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra,

annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Peking korábban számtalanszor leszögezte: ha kell, erővel biztosítja fennhatóságát a sziget felett.

A delegáció – Peter Heidt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tagjának vezetésével – a hét végén érkezett Tajpejbe, hétfőn pedig találkozott mások között Caj Jing-ven tajvani elnökkel.

Megbeszélésük során Heidt hangsúlyozta:

a kínai–tajvani kapcsolatokon csakis békés úton, közös megegyezéssel lehet változtatni, s ez vonatkozik a Tajvani-szoros ügyére is.

Caj Jing-ven kedden kijelentette, Tajvan nem hátrál meg Kína agresszív fenyegetésétől, és a Peking felől érkező nyomást Oroszország Ukrajna elleni offenzívájához hasonlította.

Az elnök demokráciapárti aktivisták tajpeji találkozóján pedig azt mondta, a demokráciák a hidegháború óta nem látott fenyegetéssel néznek szembe, példaként pedig ismét az ukrajnai háborút említette.

A tajvani nép túlságosan is jól ismeri az ilyen agressziót

– tette hozzá, egyúttal azzal vádolta meg Pekinget, hogy a katonai fenyegetés mellett kibertámadásokat hajt végre a sziget ellen, valamint gazdaságilag is igyekszik ellehetetleníteni Tajvant.

A német államfő váratlanul Kijevbe utazott

Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke megérkezett az ukrán fővárosba. Az eredeti tervek szerint az államfő a múlt héten látogatott volna Kijevbe, ám akkor biztonsági okokra hivatkozva lemondták az utat és nem jelöltek ki új időpontot. Steinmeier Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik.

 

 

Tajvan Németország tajpej Peking látogatás Kína
Kapcsolódó cikkek