Nemzetközi gazdaság

Putyin 2023-ig meghosszabbította az import- és exporttilalmakat

Oroszország mintegy kétszáz termék behozatalát, illetve kivitelét korlátozta és tiltotta meg márciusban. Vlagyimir Putyin most ezek meghosszabbításáról hozott döntést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023-ig meghosszabbította a márciusban bevezetett, több áru- és nyersanyagkategória behozatalára és kivitelére vonatkozó korlátozásokat – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with the heads of delegations of the Conference of Heads of Security and Intelligence Agencies of the Commonwealth of Independent States (CIS) member countries via a video link at the Kremlin in Moscow on October 26, 2022.
Fotó: Alekszej Babuskin / AFP

A különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról szóló, március 8-án hatályba lépett 100. számú rendelet értelmében az orosz kormány felhatalmazást kapott arra, hogy

bizonyos áruk és nyersanyagok kivitelét és behozatalát korlátozza vagy megtiltsa.

A rendelet egyúttal felhatalmazza a miniszteri kabinetet, hogy összeállítsa azoknak az országoknak a listáját, amelyekkel korlátozni fogják a kereskedelmet. A személyes használatra szánt áruk kereskedelmét nem tiltotta meg a jogszabály.

A márciusban bevezetett rendelet értelmében az orosz kormány felfüggesztette több mint 200 fajta áru és berendezés kivitelét, amelyeket korábban külföldről hoztak be az országba. A lista nagyobbrészt technológiai és távközlési eszközöket, orvosi berendezéseket, járműveket, mezőgazdasági gépeket, elektromos berendezéseket tartalmaz.

A Mercedes is hátat fordít Moszkvának

A német autógyártó a legújabb nyugati cég, amely teljesen kivonul az orosz piacról, minden ottani leányvállalatát értékesíti.

A korlátozások alól kivételt képeztek az Eurázsiai Gazdasági Unió országai, valamint a két grúziai szakadár állam, Abházia és Dél-Oszétia. 

Az orosz kormány megtiltotta továbbá bizonyos fafajták exportját a barátságtalannak minősített országokba.

Az és importkorlátozások meghosszabbítása egyfajta orosz válasz a háború miatt Moszkvára kivetett gazdasági és kereskedelmi szankciókra.

Külföldi bankokat tiltott le Putyin – az OTP is köztük van

Vlagyimir Putyin orosz elnök 45 külföldi tulajdonban lévő bankot tiltott el a tranzakcióktól egy friss rendelet értelmében. Ezek szerint ezeknek a pénzintézeteknek a részvényeivel és alaptőkéjével tilos kereskedni az év végéig.

 

tilalom export korlátozás Oroszország Vlagyimir Putyin import Putyin
Kapcsolódó cikkek