Nemzetközi gazdaság

A Mercedes is hátat fordít Moszkvának

A német autógyártó a legújabb nyugati cég, amely teljesen kivonul az orosz piacról, minden ottani leányvállalatát értékesíti.

Újabb nagy nyugati cég vonul ki teljesen az orosz piacról. Szerda reggel a Mercedes-Benz jelentette be, hogy minden orosz leányvállalatában való tulajdonrészét eladja helyi befektetőknek. A lépés ugyanakkor nem érinti az orosz Kamaz teherautógyártót, amelyben szintén van részesedése a német vállalatnak – írja a Reuters. 

Mercedes-Benz's automobile factory in Moscow
Fotó: Sefa Karacan / AFP

A Mercedes kivonulásával gyakorlatilag nem maradt nyugati autógyár Oroszországban, miután szinte az összes nagyobb cég bejelentette, hogy befejezi ottani tevékenységét. A Moszkva közeli gyárat 2019-ben nyitotta meg a cégcsoport, évente akár 25 ezer autót is képesek voltak elkészíteni itt. 

A Kommerszant orosz újság szerint a Mercedes gyáraiban az orosz átvétel után kínai autók gyártása indulhat meg. 

 

Kezdődhet a Moszkvicsok gyártása a Renault üzemében

A szovjet idők autóját több mint egy évtizede nem gyártják, most elektromos változat is készülhet.

A Yale egyetem állandóan frissülő listáján már több mint 1200 vállalatot tüntettek fel, amely részben, vagy teljes egészében elhagyta az orosz piacot. Részben például úgy, hogy csak felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és átmenetileg nem szállít oda, teljesen pedig úgy, mint az IKEA és a Mercedes, amelyek még a helyi gyáraikat is értékesítették. 

A listán egyébként nagyon sok vállalat van még feltüntetve, amelyek működnek Oroszországban a háború és a szankciók ellenére is. 

 

Oroszország Mercedes Kamaz
Kapcsolódó cikkek