Nemzetközi gazdaság

Romlanak az orosz kilátások a jegybank szerint

Az orosz gazdaság meglepően erősnek bizonyult a szankciókkal szemben, így az azok által okozott visszaesés is enyhébb volt a vártnál. Ám a jegybank kutatása arra utal, hogy még nem indult meg a kilábalás a recesszióból.

Negatívra fordult az orosz jegybank üzleti kilátásokról szóló indexe októberben, miután a jövőre vonatkozó kilátások érezhetően kevésbé optimisták, főként a kereslet és a termelés területén – közölte csütörtökön az orosz központi bank.

Close-up.,Motherboard,In,Blue.,The,Inscription,Is,Made,In,Russia
Fotó: Shutterstock

Az üzletek árakkal kapcsolatos várakozásai is emelkedésnek indultak, részben a költségek növekedése miatt, az orosz vállalkozások körében végzett felmérés szerint. Az orosz cégeket az ukrán háborúval kapcsolatban kiszabott szankciók erősen megviselték, ám a kezdeti várakozásoknál az orosz gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, és egyes felmérések szerint megkezdte a kilábalást a recesszióból – írja a Reuters. 

A jegybank mostani kutatása azonban arra utal, lehet, hogy valójában a kilábalás még nem kezdődött meg. Az orosz jegybank a háború kezdetét követő kamatemelés után a kamatszint többszöri megvágásával igyekszik életet lehelni az orosz gazdaságba, miközben a – főként orosz döntés következtében – korlátozott gázszállítások és a diszkontáron értékesített olaj miatt a költségvetés bevételei is csökkenőben vannak.

 

üzleti hangulat szankciók Oroszország ellen orosz jegybank
Kapcsolódó cikkek