Nemzetközi gazdaság

Szaúd-Arábia beintett Európának: oldják meg maguk az energiaproblémáikat

Rijád nem termel több olajat csak azért, mert Európa ezt követeli – jelentették be szaúdi vezetők egy nemzetközi konferencián. Szaúd-Arábia szerint a Nyugatnak korábban kellett volna gondolkodnia, és a megújuló energiaforrások helyett arra kellett volna törekednie, hogy biztosítsa az ellátását fosszilis tüzelőanyagokból.

Európa tegyen többet az energiaproblémái önálló megoldásáért – hangzott el egy Szaúd-Arábiában tartott nemzetközi befektetési konferencián. A nyers üzenet arra reagálva hangzott el, hogy a nyugati országok próbálják rávenni a királyságot, hogy fokozza az olajkitermelését – írta meg a Wall Street Journal.

Day Two of The 6th Future Investment Initiative in Saudi Arabia, An attendee speaks with a security official on day two of the Future Investment Initiative (FII) conference in Riyadh, Saudi Arabia, on Wednesday, Oct. 26, 2022. Saudi Arabia hopes the FII will put Riyadh on the map as a global destination for deals, while also improving domestic investment, which has been limited. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A rijádi vezetők szerint a világ nem fektetett be eleget a fosszilis energiahordozók kitermelésébe ahhoz, hogy átvészelhesse az ukrajnai háború okozta energiaválságot. Szerintük Európa kiszolgáltatottá vált, ezen a helyzeten pedig a kontinens kormányai csak rontottak az intézkedéseikkel. 

A Saudi Arabian Oil, az Aramco állami tulajdonban lévő energiaóriás vezérigazgatója, Amin Nasszer bírálta a Nyugat dekarbonizációs törekvéseit. Szerinte Európa túlságosan nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrásokba. Nasszer úgy látja, Európának azon kellene dolgoznia, hogy a szenet lecseréljék más, tisztább tüzelőanyagokra.

A Nyugat azt gondolja, hogy az egész világnak hozzájuk kell alkalmazkodni. Ez nem így működik 

– mondta a vezérigazgató a Future Investment Initiative konferencián.

Washington visszavágni készül Szaúd-Arábiának a csökkentett olajkitermelés miatt

Az amerikai elnök felülvizsgálja országa és Szaúd-Arábia kapcsolatait, de a döntést széles körű egyeztetés után hozza meg – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Amin Nasszer beszéde előtt egy nappal Abdulaziz bin Szalmán, a szaúdi energiaügyi miniszter is bírálta a nyugati kormányokat, amiért több millió hordó kőolajat szabadítottak fel a tartalékaikból a világpiaci árak visszafogása érdekében. Joe Biden amerikai elnök rekordmennyiségű, 180 millió hordós kibocsátást rendelt el a stratégiai tartalékból a év elején. 

A biztonsági készletek elvesztése fájdalmas lehet az elkövetkező hónapokban 

– mondta Adbulaziz herceg kedden. Szerinte a kormányok azon dolgoznak, hogy manipulálják az árakat. A Fehér Ház álláspontja szerint a stratégiai tartalékból azért kellett felszabadítani a készleteket, hogy visszafogják az energia drágulását a lakosság számára. Az Egyesült Államok egyetlen delegáltat sem küldött a szaúdi konferenciára.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok viszonya akkor mérgesedett el, amikor a legutóbbi OPEC-ülésen a tagok a kőolajtermelés napi 2 millió hordós visszafogásáról döntöttek. Ez a határozat még jobban feltornázta az energiaárakat, ami nagyon fájdalmas a Biden-adminisztrációnak a félidős választások előtt. A Fehér Ház korábban kérte a királyságtól, hogy halasszák el a kitermelés vágását, de a szaúdiak nem foglalkoztak ezzel.

Szaúdi tisztviselők szerint Amerika kétségbeesésében mutogat rájuk az energiaárak emelkedése mellett. Elmondták, hogy 

a drágulást az USA-ban az okozza, hogy az Egyesült Államok közel jár a finomítói kapacitásának a csúcsához,

így a kitermelés fokozása sem segítene a kínálat javításán. Washington arra próbálta ösztönözni az amerikai olajipart, hogy állítsanak elő minél több üzemanyagot, de a finomítók nem tudnak többet termelni. 

 

energiaproblémák beintett Európa Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek