Befagyasztaná az együttműködést – a fegyvereladásokat is beleértve – Szaúd-Arábiával az amerikai szenátus külügyi bizottságát vezető, demokrata párti Bob Menendez, mondván az olajmonarchia vezette OPEC+ múlt heti döntése a termelés csökkentéséről az Ukrajnával szembeni háborús erőfeszítéseket segíti.

bob menendez
Bob Menendez
Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az olajkartell a múlt héten napi 2 millió hordóval csökkentette termelési kvótáit, ami az olaj és a benzin árának emelkedéséhez és ezzel párhuzamosan az orosz bevételek növekedéséhez vezethet, alig egy hónappal a novemberi kongresszusi választások előtt. 

A magas olajárak problémát okozhatnak a kongresszusi többségük megőrzésére készülő, ám – legalább az alsóházban – esélytelenebbnek tartott demokratáknak.

Joe Biden amerikai elnök a kibocsátáscsökkentést rövidlátónak nevezte, és a döntésre válaszul újabb 10 millió hordónyi olaj felszabadítását jelentette be az amerikai stratégiai tartalékokból, valamint meglebegtette, hogy egyéb következményei is lehetnek a döntésnek.

Menendez hétfői közleményében az amerikai személyek és érdekek védelméhez feltétlenül szükségesen kívül az együttműködés mindenfajta leállítására szólított fel, ideértve a biztonsági kooperációt és a fegyvereladásokat is – írja a Reuters.

A szenátor közölte, hogy nem ad zöld jelzést semmiféle szaúdi–amerikai együttműködésre, amíg a királyság nem gondolja újra pozícióját az ukrajnai háború kapcsán, hozzátéve, hogy elborzasztották az ukrán polgári infrastruktúrára mért orosz csapások. A politikus szerint egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy ne válasszon oldalt valaki a konfliktusban.

Vagy a szabad világ többi részét támogatod, mely megpróbál megállítani egy egész országot eltörölni kívánó háborús bűnöst, vagy őt

– fogalmazott Vlagyimir Putyinra utalva a szenátor, aki szerint a Szaúd-Arábia szörnyű döntést hozott, amikor gazdasági érdekei által vezérelve az utóbbi mellett döntött.

A múlt héten az olajkartell döntése nyomán az olajárak öthetes csúcsra értek, igaz, hétfőn ismét lefelé indultak el a globális recessziótól való félelmek és a folytatódó koronavírus elleni kínai lezárások hatására.

Menendez mint a szenátus külügyi bizottságának vezetője jó eséllyel valóban képes megnehezíteni a nemzetközi fegyvereladásokat, amelyek ritkán tudnak megvalósulni a bizottság vezetőinek egyetértése nélkül, ugyanakkor Szaúd-Arábia az amerikai fegyverek legnagyobb vásárlója. 

Joe Biden amerikai elnök viszonya sem felhőtlen a királyságot de facto vezető Mohammed bin Szalmannal, akit Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró brutális meggyilkolásának elrendelésével vádolnak. A szaúdiak 2 milliárd dollárt fektettek Donald Trump volt elnök vejének, Jared Kushnernek a magántőkealapjába, az Affinitiy Partnersbe tavaly.