Nemzetközi gazdaság

Alternatív források után néz Amerika az OPEC+ döntése nyomán

Felmerült a venezuelai szankciók enyhítésének lehetősége is, de a Maduro-rezsim nem biztos, hogy hajlandó engedményeket tenni az ellenzék felé.

Az olajtermelés csökkentéséről szóló OPEC-határozat alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat – közölte Joe Biden amerikai elnök csütörtökön.

Concept,Of,Gold,Oil,Drilling,Pump,,Spilled,Oil,From,Barrel, Concept of gold oil drilling pump, spilled oil from barrel on dollar banknote money. Business idea, Concept of gold oil drilling pump, spilled oil from barrel on dollar banknote money. Business idea
Fotó: Shutterstock

Az elnök azelőtt nyilatkozott a kérdésben, mielőtt Pennsylvania államba utazott az IBM beruházásbejelentő eseményére. Az elnök kijelentette, hogy rengeteg alternatíva van, és arra a kérdésre, hogy ezek között szerepel-e a szankciókkal sújtott Venezuela, azt mondta, még nem gondolták át. 

Arra nem válaszolt, hogy hova fordulnának az üzemanyagárak emelkedésének megfékezésére, de annyit megjegyzett, hogy az OPEC+ döntésének lehetnek egyéb kihatásai.

A venezuelai szankciók enyhítését szerdán a The Wall Street Journal lebegtette meg. A döntés segítené, hogy az amerikai olajcégek folytathassák az ottani kitermelést. Az értesülés szerint a szankciók enyhítése a Maduro elnökkel és a venezuelai ellenzékkel zajló tárgyalásoktól is függ. Ezt csütörtökön a Fehér Ház is aláhúzta, kifejtve, hogy nem jöhet szóba a szankciós politika enyhítése anélkül, hogy a Maduro-rezsim konstruktív lépéseket tenne. Az Egyesült Államok szankciós politikája változatlan, és a büntetőintézkedéseknek érvényt szerez – közölte az elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az olajkartell bejelentésére az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy újabb tízmillió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, 

hogy mérsékelje az üzemanyagárak várható emelkedését. A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az OPEC+ szerdán a napi kitermelés kétmillió dolláros csökkentéséről döntött szintén novembertől.

Az OPEC+ döntése kapcsán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését. Karine Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt. A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Álalmoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforrásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

A szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin-Szalman ugyanakkor határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást, és szerdán azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Az amerikai olaj- és gázipari szövetség közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, amitől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

 

Abdulaziz herceg OPEC plusz OPEC Joe Biden Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek