Az Egyesült Államok bejelentette, hogy újabb tízmillió hordó kőolajat szabadít fel stratégiai tartalékaiból novemberben, hogy mérsékelje az üzemanyagárak várható emelkedését, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kibővített tanácsa, az OPEC+ a napi kitermelés kétmillió dolláros csökkentéséről döntött szintén novembertől.

OPEC
Fotó: Shutterstock

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt szerdán úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt a szerdai bejelentéssel. A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforrásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin Szalman azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik.

Visszafelé sülhet el az uniós olajárplafon

Gyors választ adott a bécsi OPEC-ülés után Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az Európai Unió legújabb szankciócsomagjára: nem adnak el olajat olyan országoknak, amelyek ársapkát vezetnek be rá.

Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetsége közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt – amelytől soha nem lett volna szabad elfordulnia –, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

Martin Durbin, az Egyesült Államok kereskedelmi kamarája energiapiaci intézetének elnöke sürgette az adminisztrációt, hogy a hosszú távú energiabiztonság érdekében fokozza az olaj- és gázkitermelést. Az üzleti vezető egy interjúban arra utalt, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb kitermelője lehetne.