Do Kwon nem látta az elleni kiadott elfogatóparancsot és mindenben együttműködik a dél-koreai hatóságokkal – jelentette ki a Terraform Labs társalapítója az Unchained podcast mai interjújában.

Terraform Labs Co-Founder Do Kwon, Do Kwon, co-founder and chief executive officer of Terraform Labs, poses in the company's office in Seoul, South Korea, on Thursday, April 14, 2022. Kwon is counting on the oldest cryptocurrency as a backstop for his stablecoin, which some critics liken to a ginormous Ponzi scheme. Photographer: Woohae Cho/Bloomberg via Getty Images, kripto,
Fotó: Bloomberg / Getty Images

„Nem láttam a letartóztatási parancs másolatát, így minden feltételezés a médiából származik” – mondta. Hozzátette, hogy együttműködött a hatóságokkal és minden szükséges dokumentumot a rendelkezésükre bocsátott. Kwon a beszélgetés során nem árulta el a tartózkodási helyét a kapott fenyegetésekre hivatkozva – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A szélhámos év elején Dél-Koreából Szingapúrba költözött, azonban a délkelet-ázsiai városállam szeptemberben közölte, hogy Kwon nincs Szingapúrban, így jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A feltételezett csaló által létrehozott Terraform Labs algoritmuson alapuló stabilcoin azonban nem volt különösebben stabil, fedezetét egy másik kripto, a luna adta, ám az ezáltal kínált arbitrázslehetőség csak addig működött, amíg létezett a hit a luna értékében. Amikor ez megszűnt, blokklánccége összeomlott és 40 milliárd dolláros veszteséget okozott a befektetőknek.

Kwon és a Terraform többi alkalmazottja ellen pénzügyi és adócsalás miatt folyik nyomozás, miután a cég stabilcoinjai, a terraf és a luna összeomlottak. A befektetők, akik közül sokan az összeomlást követően elvesztették megtakarításaikat, feljelentést tettek, amelyben Ponzi-rendszer működtetésével vádolják a céget. A luna összeomlása szerepet játszott a Three Arrows kripto-fedezetialap csődjében is.

Dollármilliárdokat tüntetnek el a kriptovalutás csalók

A kriptovaluták kezdetektől fogva vonzó célpontjai a hekkereknek és a szélhámosoknak, a hatóságok évek óta egyre több kriptovaluta-csalást lepleznek le. Az elmúlt években megszaporodtak a digitális pénzekkel foglalkozó cégek elleni kibertámadások is, amelyekben különösen aktívak az észak-koreai hekkerek, elsősorban a remeteállam titkosszolgálatával együttműködő Lazarus-csoport.