Nemzetközi gazdaság

Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek finn bűnözők kezébe – a baj uniós szintű

Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket. Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó, de évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel – mondta a finn főnyomozó.

Ukrajnának szánt fegyverek, egyebek között gépkarabélyok kerülhettek finn bűnözők kezébe a helsinki rendőrség tudomása szerint – közölte Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak vasárnap.

Black,Gun,And,Bullets,On,American,Dollars,Background.,Military,Industry,
Fotó: KatMoy

Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek

– közölte a főnyomozó. Az hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) a nyáron figyelmeztetett, hogy bűnszervezetek vehetik célba a Kijevnek szánt külföldi katonai segélyeket.

Ahlgren elmondta: a csempészútvonalakat már kialakították. A fegyverkereskedelem részben a szervezett bűnözésben is részt vevő nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik. A Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak képviselői – ismertette a főnyomozó.

Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket. Ahlgren emlékeztetett: a kilencvenes években a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba.

Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó. De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte

– mondta a főnyomozó.

Aggódott a és az EU is

A NATO és az EU már július közepén riasztás adott ki az ukrajnai fegyvercsempészet veszélye miatt, miközben számolatlanul szállították oda a Nyugat országaiból a különböző fegyvereket és katonai felszereléseket. A virágzó feketepiacot a fegyverkereskedelemben, a hatóságok nyomkövető rendszerrel szorították volna vissza, ám arról nem tudni, hogy történtek-e konkrét lépések.

Az Interpol idejekorán figyelmeztetett

Pedig az Interpol már júniusban figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek európai bűnözőkhöz juthatnak, és a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak. Ezt Bonnie Jenkins amerikai nemzetközi biztonsági miniszter is megerősítette, aki kijelentette, hogy az Egyesült Államok rendkívül komolyan veszi a felelősségét az amerikai gyártmányú védelmi technológiák eltérítésében vagy illegális terjesztésében. Az ügy az Európai Unió belügyminisztereinek találkozóján is téma volt a héten.

 

 

Ukrajna Finnország fegyverkereskedelem Europol
Kapcsolódó cikkek