A szigorú intézkedések ellenére az új koronavírus-fertőzések száma hat hónapos csúcsra emelkedett Kínában, a járvány terjedése miatt Kantonban határozatlan időre elhalasztották a jövő hétre tervezett autókiállítást, a közösségi oldalak szerint a pekingi iskolákban fontolgatják, hogy áttegyék-e online-ra az oktatást. Az ország legnagyobb légibemutatóját ugyan megnyitották kedden, de erősen visszafogott formában, és több delegáció a tervekkel ellentétben nem tud részt venni a szigorú szabályok miatt.

COVID-19 Prevention And Control In Zhengzhou, ZHENGZHOU, CHINA - NOVEMBER 07: A volunteer wearing personal protective equipment (PPE) sorts bags of living necessities at the entrance of a locked-down residential community on November 7, 2020 in Zhengzhou, Henan Province of China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A hét elején a korlátozások már az ország GDP-jének 12,2 százalékát érintették a Nomura modellje szerint,

ami további emelkedés az előző heti 9,5 százalékról. A japán bank becslései szerint a kínai lakosság több mint egyötöde van már szigorított ellenőrzés alatt. A helyzet az ország déli részén fekvő Kuangtungban a legrosszabb, de a 31 tartomány közül több mint húszból jelentettek friss fertőzéseket. „Egy dolog teljesen világos, az, hogy sok üzleti eseményt töröltek vagy halasztottak el” – mondta kedden a CNBC -nek Klaus Zenkel, az Kínai Kereskedelmi Kamarájának alelnöke és a dél-kínai részleg elnöke. 

„Az emberek nem mernek utazni. Túl sok a korlátozás”

– magyarázta. A kantoni és sencseni vállalatok „még a héten Sanghajban megrendezett kínai nemzetközi importexpóra sem tudnak eljutni”, ahonnan politikailag érzékeny beszéde miatt letiltották Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének videóüzenetét. „Hogyan lehet fenntartani az ügyfélkapcsolatokat, ha nem találkozhatunk szemtől szemben?” – tette fel a kérdést Zenkel.

A health worker takes a swab sample from a man to test for the Covid-19 coronavirus on a street in the Jing'an district in Shanghai, on November 1, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Fotó: Hector Retamal / AFP

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az intézkedések érintik-e a dél-kínai régió ipari termelését, a pekingi kereskedelmi minisztérium nem reagált a CNBC ezzel kapcsolatos kérdésére. Pedig a múlt héten már befektetők abban reménykedtek, hogy a negatív gazdasági hatások miatt Peking hamarosan enyhíteni fog a szigorú zérótolerancia politikáján. Októberben az és az is visszaesett , amire 2020 májusa óta nem volt példa, és bár a a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal bővült, a külföldi bankok sorra vágják meg a gazdasági növekedési kilátásokat. A reményeket azonban Peking a hét végén összezúzta, mert megerősítették, hogy marad a stratégia. Az esetleges központi finomhangolásokat pedig bőven ellensúlyozhatják a helyi tisztviselők által bevezetett szigorítások – figyelmeztetett jelentésében Ting Lu, a Nomura vezető kínai közgazdásza és csapata.
Részben a romló járványhelyzet miatt az olajárak is estek kedden a világpiacon, a Brent 0,9 százalékkal, hordónként 97,08 dollárra, az Egyesült Államokban irányadó WTI pedig 1 százalékkal, 90,83 dollárra.