A Consumer Reports (CR) idén is összeállította a legmegbízhatóbb 24 autómárka listáját. A 300 ezer gépjármű adataiból készült függetlem felmérés alapján a 2022-es év változatos volt sok gyártó számára, az új technológiák üldözése közben sokan lejjebb csúsztak a tavalyihoz képest.

Dec,8,,2019,Bakersfield,/,Ca,/,Usa,-,Car, Dec 8, 2019 Bakersfield / CA / USA - Car transporter carries new Tesla vehicles along the interstate to South California, back view of the trailer
A Tesla idén a 19. lett, de még így is előzi az utolsó helyezett Mercedes-Benzt.
Fotó: Sundry Photography / Shutterstock

Az elektromos autók egyre népszerűbbek, de megbízhatóság szempontjából továbbra is a hibridek vezetnek. Ez a két listavezetőnél is látszik, a Toyota és a Lexus több ilyen modellel is rendelkezik a piacon. Ezzel szemben a kizárólag villanyautókat gyártó Tesla a 19. helyen végzett, bár tavaly az utolsó előtti volt.

„A mai hibridek ugyanolyan csendesek, gyorsak és kényelmesek, mint a benzines alaptípusok. Megbízhatóság szempontjából az elektromosak nem állnak jól, sőt, a legtöbb átlag alatt teljesített” – nyilatkozta Jake Fisher, a CR tesztelési igazgatója.

A 10 legmegbízhatóbb autómárka
 

A két technológia közötti különbséget márkákon belül is észlelni lehet, az amerikai Ford például elektromos és hibrid autót is gyárt. A Mustang Mach-E gyakran hibás akkumulátorral, töltéssel vagy motorral keseríti tulajdonosa életét, hasonlóan más gyártók elektromos modelljeihez. Ezzel szemben az új Maverick egy kipróbált hibrid rendszerrel van felszerelve, amely fogyasztás szempontjából is ideális.

„Az elektromos autóké új technológia, a legtöbb gyártónak egyszerűen nincsen tapasztalata a szükséges erőátviteli rendszerek építésében” – mondta Fischer.

A Mercedes-Benz a lista legvégére csúszott, és rávilágít az újgenerációs gépjárművek legnagyobb problémáira. A márka modelljei számtalan új kiegészítővel lettek felszerelve, azonban a legtöbbről vásárlás után derült ki, hogy selejtesek.

A luxusautók és sajnos az elektromosak is itt vallanak kudarcot. Túl gyorsan akarják teletömni őket vadonatúj technológiákkal, miközben a valóság az, hogy erre még nincsenek felkészülve.

Az elektromos és a hibrid autók a környezettudatos vásárló számára vonzók lehetnek, azonban nem mindegy, hogy mi mindent kell feláldozni a csökkentett kibocsátás érdekében. Az elektromos autó még új technológia, és a kevés tapasztalattal rendelkező gyártók elkövetnek olyan hibákat, amelyeket további fejlesztéssel lehet csak kijavítani. A hibridek nagy előnye is ebben rejlik, hiszen már több mint két évtizede jelen vannak a piacon, volt idejük tanulni.