Ismét fellángoltak a tiltakozások Kínában, ahol a hét eleji csökkenés után rekordszámú új fertőzöttet jelentettek, és a hatóságok több helyen, így a kulcsfontosságú feldolgozóipari központnak számító Kantonban is újabb korlátozásokat rendeltek el. A közösségi oldalakra feltett videók szerint a városban a tiltakozók kedden éjszaka összecsaptak a fehér védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrökkel. A tüntetések a hétvégén robbantak ki, majd némi csend után kezdődtek újra; ilyen szintű társadalmi elégedetlenségre nem volt példa az országban 1989, a később véresen levert Tienanmen téri tüntetések óta.

Protest in Beijing Against China Covid Measures
BEIJING, CHINA -NOVEMBER 28: Protesters shout slogans during a protest against Chinas strict zero COVID measures on November 28, 2022 in Beijing, China. Protesters took to the streets in multiple Chinese cities after a deadly apartment fire in Xinjiang province sparked a national outcry as many blamed COVID restrictions for the deaths. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
A kínaiaknak elegük van a koronavírus-korlátozásokból. 
Fotó: Kevin Frayer / Getty Images


Az egyik, Twitterre feltett felvételen több tucat rohamrendőr látható, akik a fejük fölé tartott pajzzsal, formációban nyomulnak a tiltakozók felé egy ledöntött barikádnál, miközben tárgyak repülnek feléjük. Utána megbilincselt embereket terelnek ismeretlen cél felé. A Reuters által idézett másik felvételen könnygázt hajítanak egy kisebb tömeg felé, az emberek pedig menekülnek.
Nem lehet pontosan tudni, hogy mennyire széles körűek a tiltakozások. Az amerikai kormány által finanszírozott Freedom House adatai szerint legalább 27 tiltakozó akció zajlott szombattól hétfőig, az ausztrál ASPI kutatóintézet becslése szerint 43 tüntetés 22 városban.
Kanton az egyik legsúlyosabban érintett térség a jelenlegi járványhullámban, a városban rengeteg vidékről érkezett munkás dolgozik. Itt egyébként éppen nem szigorítottak, hanem enyhítettek kedden a szabályokon: eltérve a szigorú zéró tolerancia politikájától megengedik, hogy azok, akik közeli kapcsolatba kerültek fertőzöttel otthon maradjanak, nem kell karanténközpontba vonulniuk.

Covid Unrest in Beijing
Police officers guard the site of a planned protest in Beijing, China, on Tuesday, Nov. 29, 2022. Chinese health authorities struck a conciliatory tone a day after protests erupted against stringent Covid curbs were stymied by a heavy police presence, social media censorship and a quiet pandemic concessions. Source: Bloomberg
A rendőrök ott voltak mindenhol, ahol korábban tüntettek. 
Fotó: Bloomberg / Getty Images


Csengcsouban, ahol az Apple beszállító Foxconn gyára van, szintén voltak korábban tiltakozások, illetékesek szerint azonban „rendben” folyik az élet az üzemekben, nyitva vannak a szupermarketek, edzőtermek és éttermek. Egy sor egyéb üzlet azonban zárva van. A hatóságok országszerte tovább keresik azokat, akik részt vettek a tiltakozásokban. 

A Reutersnek többen arról számoltak be, hogy megjelentek a lakásukon a rendőrök, azokat pedig bevitték, akik videókat posztoltak a közösségi oldalakra, és aláírattak velük egy fogadalmat, hogy „ilyesmit még egyszer nem csinálnak”.

 

A rendőri jelenlét maradt szerdán is Pekingnek azokon a pontjain, ahol a tiltakozások történtek a hét végén, illetve az éjszaka.
A korlátozások egyre súlyosabb problémát okoznak a világ második legnagyobb gazdaságának, zavarokat a globális ellátási láncban, és nagy hatással vannak a pénzpiacokra is. Hétfőn a tiltakozások hírére zuhantak a világ tőzsdéi, kedden arra a hírre emelkedtek, hogy Peking felgyorsítja az idősek oltását, ami elemzők szerint az egyik legfontosabb lépés a nyitás felé. A szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a feldolgozó- és szolgáltatóipari aktivitás novemberben a legalacsonyabb szintre süllyedt április óta, amikor két hónapra lezárták Sanghajt. A hivatalos novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 48 pontra esett a várt 49 helyett az októberi 49,2-ről. A feldolgozóiparon kívüli BMI 46,7 pont lett az előző havi 48,7 után. A kompozit BMI 47,1 pontra esett az októberi 49-ről.