Nemzetközi gazdaság

Hiába próbálkozik Berlin, a német drágulás megállíthatatlan a Bundesbank szerint

Decemberben a dúsgazdag német büdzsé még a gázszámlákat is átvállalja, és később is segíti a lakosságot és a kisvállalkozókat, de ettől még nem lesz egy számjegyű az infláció – figyelmeztetett a német jegybank, egyúttal a szakszervezeteket arra kérve, hogy mérsékelt bérigényeket támasszanak.

Hiába erőlködik a berlini kormány az energiaárak leszorításán, az jövőre is két számjegyű maradhat – nem más állítja ezt, mint a Bundesbank. 

expensive to heat
Fotó: Getty Images

A németek nincsenek hozzászokva ekkora dráguláshoz. Az uniós országokkal összehasonlítható adatok szerint az éves infláció a múlt hónapban 11,6 százalékra hágott, és erre azóta nem volt példa, hogy 1954-ben a németek elcsenték a magyar Aranycsapattól a futballvébéaranyat.

A német kormány hatalmas pénzügyi tűzerejét és jogszabályi korlátozásokat bevetve igyekszik gátat szabni az energiaárak rohamának, de a földgáz ellenértékére helyezett „fék” hatásai nem azonnaliak, és egyébként is csak ideiglenesek lehetnek – írta havi jelentésében Európa legnagyobb gazdaságának jegybankja.

Az inflációs ráta az év végét követően is két számjegyű maradhat

– jövendölte a Bundesbank megismételve, hogy az ősszel félévnyi kezdődhetett a német gazdaságban. 

 

Ideiglenes az állami segítség

Az energiaár-intézkedések első lépcsője, amikor az állam átvállalja a decemberi földgázszámlák kifizetését, könnyebbséget jelent a fogyasztóknak, de nem jelenik meg az inflációs mutatókban.

A második lépcsőben, január-februárban támogatásokat fizetnek a lakossági és kisvállalati gázfogyasztás 80 százalékára, és ez már egy százalékpontot lefaraghat az inflációból, csakhogy ez csak addig tart, ameddig a gáz- és áramtámogatások, a kifutásuk pedig fordított hatással jár majd – figyelmeztettek a hitelintézet szakértői.

A német jegybank teljes mellszélességgel támogatja az Európai Központi Banknak azt a törekvését, hogy kamatemelésekkel fékezze az inflációt. A túlzott bérigények ellen ugyanakkor óvja a szakszervezeteket.

 

Ne kérjünk hatalmas béremelést az állami szektorban

A Bundesbanknál úgy gondolják, helyesen jártak el a német fém- és vegyiparban azzal, hogy a megegyezések szerint a dolgozók elfogadták az inflációnál alacsonyabb béremelést, egyszeri kompenzációk mellett, amelyek így nem épülnek be a fizetésekbe, ezáltal könnyebb lesz a visszatérés az alacsonyabb növekedési rátákhoz a juttatásokban.

Ez csökkentheti a másodkörös inflációs hatásokat, különösen középtávon, és segíthet biztosítani, hogy a jelenlegi magas inflációs ráták ne rögzüljenek

– írják a jelentésben.

Ugyanakkor a bank figyelmeztetett, hogy az olyan szakszervezeti bértörekvések, mint az állami alkalmazottak 10,5 százalékos követelése, „kivételesen magasak”.

 

német infláció állami szektor Bundesbank támogatások szakszervezetek ár-bér spirál
Kapcsolódó cikkek