Tovább húzódik a november 6-án kezdődő, mintegy 200 ország képviselőjének részvételével zajló ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27), amely eredetileg pénteken ért volna véget az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Azért túlóráznak a klímacsúcson a kormányzatok megbízottjai és a környezetvédelmi szervezetek, mert a korábban elkészült tízoldalas dokumentum több hiányosságot is tartalmazott. Egyebek között eddig abban sem született egyezség, hogy létre jön-e egy olyan kompenzációs alap az ENSZ-en belül, amely az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt anyagi segélyt a fejlett államok részéről.

COP27 climate summit, Photo taken on Nov. 18, 2022, shows a plenary session of the COP27 U.N. climate summit in Sharm el-Sheikh, Egypt. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Fotó: Kyodo News / Getty Images

A Politico szerint az álláspontok közelednek, úgyhogy hamarosan megszülethet a megállapodás – ezt Seve Paeniu, az Ausztrália és Hawaii között található, mintegy 12 ezer lakosú Tuvalu-szigetcsoport pénzügyminisztere is megerősítette. Mint ismert, az előrejelzések alapján Tuvalu a tengerszint emelkedésével az évszázad végéig teljesen víz alá kerül.

A cikk rámutat arra, egy ilyen egyezség történelmi lenne, hiszen az Egyesült Államok korábban évtizedekig ellenezte ezeket a kifizetéseket. Mindez összecseng Joe Biden törekvéseivel, aki tavaly azt is kijelentette, hogy az USA 2030-ig 50-52 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szinthez képest. 

Az ENSZ főtitkára szerint a fosszilis energiahordozók rabul ejtették az emberiséget

António Guterres ENSZ-főtitkár kemény hangot ütött meg az ENSZ-klímacsúcson, ahol elmondta, hogy összefogásra van szükség a világ országai között, és kizárólag a megújuló energiaforrásokkal lehet megállítani a klímaváltozást.

A Guardian arról számolt be, hogy az elhúzódó tárgyalások miatt többen a helyszínen aludtak. Az írás megjegyzi, az elsősorban a tervezet nyelvezetét kifogásolja, ugyanis a kompenzációra jogosultak között olyan, továbbra is fejlődő országként számon tartott állam található, mint Katar, Kuvait vagy Szaúd-Arábia – ők azonban nem szorulnak segítségre. 

A brit lap kiemeli, hogy a két nagyhatalom, Kína és Amerika építő jellegű párbeszédet folytatott egymással, és mindkét fél keményen dolgozik azért, hogy a COP27 sikeres legyen. 

A Guardian által megkérdezett szakértő úgy véli, a tervezet szövegezése addig nem lehet végleges, amíg a fosszilis energiahordozók használatára nem születik egységes megállapodás.