Újból perre mennek a nők, akik évekkel ezelőtt állították, hogy Jeffrey Epstein megrontotta őket. A fiatal nők ezúttal a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase & Co. bank ellen indítottak keresetet. Állításuk szerint a két bank segítette Epsteint és ügyfeleit a szexhálózat fenntartásában azzal, hogy profitért cserébe elnézték gyanús ügyleteiket, és ezekkel megsértették a pénzmosás és a bűncselekmények elleni jogszabályokat. A keresetek szerint Epstein a két bankon keresztül hatalmas összegekkel fizetett a lányokért éveken át.

A branch of Deutsche Bank AG in central Berlin, Germany, on Wedesday, Nov. 9, 2022. Germany has put together a 200 billion emergency aid package -- which has not yet been implemented -- with about half the money earmarked for energy-bill subsidies, according a proposal from the Independent Commission for Natural Gas and Heating last month.
A vád szerint a banknak jókora része volt a kiskorúakat futtató szexhálózat fenntartásában.
Fotó: Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

A nők polgári eljárás keretében két csoportos pert indítottak a bankok ellen. Kereseteiket ügyvédjeik csütörtökön a New York-i szövetségi bíróságra adták be. Képviselőik azok, akik korábban az Epstein ellen indított perben is részt vettek.

Eljött az idő, hogy a valódi felelősöket is elszámoltassák, különösen a vagyonos barátokat és a pénzügyi intézményeket, amelyek jelentős szerepet vállaltak. (…) Ezeket az áldozatokat nem csak Epstein rontotta meg

– írta Bradley Edwards ügyvéd a keresetben.

A Deutsche Bank elleni beadvány alapja New York állam pénzügyi szabályozó szervének nyomozása. A JPMorgan elleni kereset pedig Epstein és egy korábbi vezető elleni brit vizsgálaton alapul.

The JPMorgan Chase & Co. logo on the exterior of their offices in Bournemouth, UK, on Monday, Aug. 8, 2022. The British government's attempt to economically "level up" regions outside London is getting help from an unlikely quarter: Wall Street.
Epsteinnek évtizedekig voltak számlái a bankban.
Fotó: Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

A JPMorgan elleni beadvány megemlíti, hogy Epstein közeli kapcsolatot ápolt a privát banki üzletágat vezető Jes Staley-vel, akinek a révén a bank megvette a Highbridge Capital többségi tulajdonát 2004-ben. Staley még korábban azt nyilatkozta, hogy Epsteinnel csak szakmai kapcsolata volt, és már azt is megbánta. Azonban a kereset szerint több mint ezer levelet váltottak egymással, és a bankember 2008-ban meg is látogatta Epsteint a börtönben. Epstein 2008-ban bűnösnek vallotta magát abban, hogy kiskorúnak fizetett prostitúcióért. A bankot azzal is vádolják, hogy a volt üzletember rajta keresztül fizetett élettársának, Ghislaine Maxwellnek a szexkereskedelemben folytatott munkájáért. Maxwellt tavaly 20 év börtönre ítélték, mert segített tinédzsereket szerezni Epsteinnek.

A Deutsche Bank elleni periratban Paul Morrist, Epstein egyik magán-vagyonkezelőjét is vádolják. Az ügyirat állítása szerint Morris e-mailben arról egyeztetett főnökével a német banknál 2013-ban, hogy miért lenne érdemes Epsteint ügyfelükké fogadni. Számítása szerint 

az üzletember leendő bankszámláin 100-300 millió dolláros forgalom volt várható, amivel 2-4 millió dolláros éves díjbevételt szerezhetett a Deutsche Bank.

A bankemberek annak ellenére ügyfelükké fogadták Epsteint, hogy korábban elítélték őt. 

New York állam pénzügyi szabályozó szerve megállapította, hogy Epstein és a hozzá köthető szervezetek több mint 40 számlát nyitottak a Deutsche Banknál, valamint 150 millió dollárra bírságolta a bankot 2020-ban, mert nem ellenőrizte megfelelően Epstein pénzügyeit. Gyanúsnak találta például, hogy a pénzmágnás olyanoknak küldött pénzt, akik részt vettek korábbi szexuális bántalmazással kapcsolatos ügyeiben, de utalt kelet-európai nevű nők hotel- és albérletköltségeire és oktatására is. A cég az eljárás végén elismerte, hogy hibás döntés volt az akkorra már elítélt szexuális bűnelkövetőt ügyfelei közé fogadni. A Deutsche Bank 2018-ban csak azután szakította meg kapcsolatát Epsteinnel, hogy a férfit szexuális bántalmazással vádolták meg a médiában. A most beadott kereset szerint a bank egyik tisztségviselője még ekkor is segítette a néhai üzletembert más bankoknak írt ajánlólevelekkel.

A két bank közül a Deutsche Bank reagált. Szóvivője szerint a vád alaptalan, és a bíróságon ezt be fogják bizonyítani – tudta meg a The Wall Street Journal

NEW YORK CITY, NY - MARCH 15: Jeffrey Epstein and Ghislaine Maxwell attend de Grisogono Sponsors The 2005 Wall Street Concert Series Benefitting Wall Street Rising, with a Performance by Rod Stewart at Cipriani Wall Street on March 15, 2005 in New York City.
Jeffrey Epstein és volt élettársa, Ghislaine Maxwell, akit elítéltek gyerekkereskedelemért.
Fotó: Joe Schildhorn / Patrick McMullan via Getty Images

Mint korábban megírtuk, több kiskorú lány is szexuális zaklatással vádolta Epsteint. A férfi 2019 nyarán börtönben halt meg, míg szexkereskedelemben indított perének tárgyalására várt. Azonban a vele kapcsolatos ügy folytatódott. A szálak egészen András hercegig értek, aki bűnrészességbe keveredett. A herceg ezzel a brit uralkodói család fekete bárányává vált, és a néhai II. Erzsébet királynő is megvonta privilégiumait.