A tajvani idén várhatóan 3,06 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál – közölte a sziget Költségvetési, Számviteli és Statisztikai Főigazgatósága, amivel csökkentette korábbi, 3,76 százalékos előrejelzést. Ez egyben lassulást jelenten a tavalyi, 6,45 százalékos gyorsuláshoz képest.

A person walking by TSMC logo on the Taiwanese semiconductor contract manufacturing and design company building in Hsinchu, Taiwan. September 22, 2021.Une personne passant devant le logo TSMC sur le batiment de l entreprise taiwanaise de fabrication et de conception de semi-conducteurs a Hsinchu, a Taiwan, le 22 septembre 2021.
Fotó: Walid Berrazeg / AFP

A jövő évre vonatkozóan a hivatal közölte, hogy a 2023-as GDP 2,75 százalékkal bővül a korábban becsült 3,05 százalékkal szemben.

Tajpej szerint az idei 8,73 százalékkal nő a tavalyi évhez képest, szemben a korábban jósolt 13,5 százalékos emelkedéssel. Jövőre pedig az export 0,22 százalékkal csökken, szemben a korábban prognosztizált 2,64 százalékos bővüléssel. A hivatal emellett felfelé módosította Tajvan idei és jövő évi inflációs kilátásait: a fogyasztói árak 2022-ben közel 3 százalékkal emelkednek az egy évvel korábbihoz képest, 2023-ban pedig 1,86 százalékkal – írja a Nikkei Asia.

Tajvan az elmúlt két évben profitált a világvilágjárvány idején az otthonról történő munkavégzés és tanulás trendjét támogató táblagépek, laptopok és más elektronikai cikkek iránti megugró keresletből, miután a szigeten készülnek az ezekhez szükséges csipek jelentős része. Viszont az orosz–ukrán háború kirobbanása, az egekbe emelkedő és a járványvédelmi intézkedések feloldása csökkentette az említett fogyasztási cikkek iránti keresletet, így kevesebb félvezetőt tud exportálni.

A szigetet hátrányosan érinti a kínai zéró-Covid-politika, mivel a távol-keleti óriás Tajpej legnagyobb exportpiacának számít. Növeli a bizonytalanságot, hogy az Egyesült Államok szeretné fellendíteni a csipgyártást, ami a jövőben csökkentheti a szigeten történő termelést, bár ennek hatásai még kérdésesek.

Ázsia darázsfészke döntött a jövőjéről – lemondott az elnök

A tajvani szavazók túlnyomó többsége az ellenzéki nacionalista pártra voksolt a múlt szombati önkormányzati választáson. Caj Jing-ven tajvani elnök lemondott a kormányzó Demokrata Haladó Párt (DPP) éléről, miután pártja elveszítette a helyi választást. A szavazatok alakulásának tanulsága, hogy a kínai fenyegetések miatti aggodalmak háttérbe szorultak a helyi problémákkal szemben.