Az Európai Központi Bank az euróövezet történetének eddigi leggyorsabb kamatemeléseit hajtotta végre az elmúlt hónapokban, de ezzel még nem végezte el a feladatot, ezután is megtesz minden szükséges intézkedést az leszorítására – mondta Christine Lagarde, a jegybank elnöke.

ECB President Christine Lagarde On The Committee On Economic And Monetary Affairs Of The European Parliament BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 2, 2019 : President of the European Central Bank Christine Lagarde addresses the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament building on December 2, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Az elsődleges eszköz továbbra is a kamatok emelése, de már decemberi ülésén a bank azt is megvizsgálja, hogy csökkentheti-e hatalmas államkötvényállományát, amely az elmúlt évek pénzbőségteremtő politikájának következtében épült fel. 

A jegybankelnök megismételte, hogy az EKB  döntéseit ülésről ülésre hozza, a beérkező adatokra építve, és arra, hogyan ítéli meg ezek alapján az inflációs kilátásokat. Az utóbbiról decemberben a bank új negyedéves gazdasági előrejelzése nyújt majd részletes új információt.

Lagarde ennek megfelelően nem kívánt előrejelzéseket tenni a jövendő kamatemelések sebességét, illetve méretét illetően. Nem rejtette véka alá mindenesetre, hogy a banknak van még tennivalója a szigorításban, hogy megelőzze az inflációs várakozások bebetonozódását a magas szinteken és lefelé indítsa el az inflációt.

A monetáris politikai normalizációnak meglesz az eredménye – nyugtatta a politikusokat 0ľ, attól azonban óvott, hogy túlzott reményeik legyenek azt illetően, hogy az októberi 10,6 százalékos éves ráta az infláció csúcs volt. A maginfláció magas, nagy a bizonytalanság, hogy milyen mértékben gyűrűznek át a fogyasztói árakba a megemelkedett energiaárak, és az EKB közgazdászai szerint az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatók – figyelmeztetett.

Még mielőtt Lagarde beszélt, az euró 1,035 környékéről egészen 1,05-ig erősödött a dollár ellenében, hiszen a folytatódó európai monetáris szigorral ellentétben az Egyesült Államokban a kamatemelések lassítását várják a piacok decemberben. Van az euróövezetben is egyébként, aki a kamatemelések lassítását sürgeti, mint a portugál központi bank elnöke, Mario Centeno

Lagarde nem mutatott azonban extra szigort a korábbiakban feltételezetthez képest, és az euró-dollár görbe még a beszéde előtt visszagörbedt, és a meghallgatás első órájának vége felé az 1,043-at is átlépte. 

A forint mindenesetre – amelyet segíteni szokott a dollár visszavonulása – az euró dollár elleni magára találásából erőt merítve, a reggeli hezitálás után határozottan erősödni tudott, és 5 óra előtt már a 406-os szintet közelítgette az euró ellenében, fél százalékot erősödve a pénteki záráshoz képest.

Megkezdődött a forint reményfutama

Más hangulatban indul ez a hét, mint az előző, amikor a felkapaszkodó forintot durván visszalökték a német lapok hírei a magyar EU-pénzekről. Most megint a dollárra figyelnek a devizapiacok, és a zöldhasú gyengélkedése ismét rohamra bátoríthatja a forintot.