Nemzetközi gazdaság

A britek állateledelt esznek és a radiátoron melegítik az ételt a válság miatt

Akkora a nélkülözés Nagy-Britannia egyes részein, hogy a családok a radiátoron és gyertyák fölött kénytelenek melegíteni az ételt – állítja egy cardiffi szociális munkás. Szerinte vannak háztartások, ahol kénytelenek állateledelt fogyasztani, hogy spóroljanak a megélhetési válság közben.

A cardiffi Trowbridge-ben dolgozó szociális munkás, Mark Seed azt állítja, hogy a megélhetési válság kritikus szintet ért el a városban – írta meg a Leading Britain’s Conversation. A férfi egy közösségi élelmezési projektet vezet a walesi fővárosban. Közölte, hogy olyan mértékű a nélkülözés a városban, hogy vannak, akiknek csak állateledelre telik, és vannak háztartások, ahol az ételt a radiátorok melegítik.

LEEDS, ENGLAND - OCTOBER 21: A sign painted on the side of a house directs people to a local food bank on October 21, 2022 in Leeds, England. A report from the Office for National Statistics (ONS) published earlier this week showed consumer prices index rising to 10.1% in September, with food and drink rising at a rate of 15%, the largest jump in decades and forcing many people to use charity food banks.
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Még mindig megdöbbentett a tény, hogy vannak olyan emberek, akik állateledelt esznek 

– mondta Seed. Hozzátette, hogy bármennyire is megdöbbentő, ez az igazság. Elmondta, hogy Cardiff legnagyobb része egy virágzó város, de vannak olyan nyomornegyedei, ahol az életkörülmények emberhez nem méltók. Szerinte a megélhetési válság és az miatt sokak fizetése már nem elég a létfontosságú termékekre.

A brit közszférában elfelejthetik az inflációval lépést tartó béremeléseket

Mark Harper brit közlekedési miniszter szerint hiába sztrájkolnak a szigetország közszférájában dolgozók, hiszen esély sincs még az inflációt megközelítő béremelésekre sem. Pedig a betegápolók szakszervezete több mint száz éve először hirdetett munkabeszüntetést.

A Seed által vezetett Spájz program azon dolgozik, hogy jó minőségű, friss ételeket juttasson el a rászorulóknak kedvező áron. A programban jelenleg több mint 160 rászoruló vesz részt.

A Leading Britain’s Conversation azt írta, hogy az Egyesült Királyságban a megélhetési válság egyre kritikusabb. A legutolsó inflációs jelentésben a fogyasztói árak növekedési üteme újabb csúcsra, 11,1 százalékra emelkedett. Szakértők szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.

Az új inflációs adatok azt mutatják, hogy az olyan alapvető háztartási cikkek ára, mint a vaj, a hús, a tej, a kenyér és a sajt 42 százalékkal nőtt a múlt hónapban. ami több mint 20 éve a legmagasabb arány. Eközben az Országos Statisztikai Hivatal becslései szerint 

egy átlagos brit háztartás jelenleg 88,9 százalékkal fizet többet a fűtésért és a világításért, mint egy évvel korábban.

 

 

Nagy-Britannia megélhetési válság infláció
Kapcsolódó cikkek