Diplomáciai csatornákon jelezte az Egyesült Államok, hogy nem kíván és nem fog közvetlenül harcolni Oroszországgal, és nem küld katonai szakembereket Ukrajnába a Patriot légelhárító rendszerekkel együtt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Pervij Kanal orosz állami tévécsatorna szerdai Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában.

NATO Patriot air defense missile system
Nem mennek amerikai katonák a Patriot-rakétarendszerrel Ukrajnába.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Az orosz diplomácia vezetője szerint több száz amerikai katona tartózkodik Ukrajnában, a katonai attasé hivatala pedig közvetlen tanácsadást, sőt talán annál többet is nyújt Kijevnek. Azt mondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai legalább egy emeletet elfoglalnak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

A Patriot-rendszer Ukrajnába szállításáról december elején érkeztek először hírek. Végül Volodimir Zelenszkij washingtoni látogatásakor vált hivatalossá. A Biden-kabinet akkor közel kétmilliárd dolláros katonai segélyt ígért az ukrán elnöknek, és a csomagba a Patriot rendszer is beletartozik.

A bejelentésnek Moszkva érthető módon nem örült. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország megsemmisíti az amerikai Patriot rakétákat Ukrajnában, valamint azzal vádolta a Nyugatot, hogy szét akarja szakítani a történelmi Oroszországot. Az orosz elnök szerint Moszkva kész tárgyalni, ám ezt Kijev és nyugati támogatói eddig elutasították.

Csak majdnem csodafegyver – hozhat-e fordulatot az ukrajnai háborúba a Patriot-rendszer?

Újabb, szupererős fegyvert kap az Oroszország elleni harchoz Ukrajna. A Patriot az egyik leghatékonyabb rakétavédelmi rendszernek számít.