Az Intel három hónap fizetés nélküli szabadságot ajánl az írországi dolgozóinak. Az intézkedés több ezer munkavállalót érintene, ami a cég szerint opcionális és nem kötelező jellegű.

A picture taken on July 18, 2009 shows Intel factory of Leixlip, some 20 km from Dublin. US tech giant Intel has announced that it will cut almost 300 jobs of its Irish plant.   AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Fotó: Miguel Riopa / AFP

Az amerikai csipgyártó közölte, hogy önkéntés szabadságolási programról van szó, és nem utasítják az alkalmazottakat, de arra kérik őket, hogy fontolják meg az ajánlatot. A vállalatnak a 15 ezer lakossal rendelkező ír városban, Leixlipben van üzeme, azt azonban nem tudni, hogy a gyárban dolgozó 4500 munkás közül hányan lesznek jogosultak a szabadságra – írja az FT.

Az nem derült ki, hogy mi történik akkor, ha a dolgozók nem élnek az ajánlattal, az amerikai csipgyártó szerint a munkavállalók jelentkezhetnek, utána a vállalat mérlegeli a lehetőségeket. A cég mindenesetre úgy számol, hogy a jövő év első negyedében a munkások többsége elfogadja a rendkívüli, fizetés nélküli szabadságot.

A technológiai vállalatok az elmúlt hónapokban sorra jelentették be a leépítéseket, míg a csipgyártók a kereslet csökkenésére számítanak. November elején a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta jelentette be, hogy több mint 11 ezer munkavállalót elbocsát, ami az alkalmazotti létszám 13 százaléka. Értesülések szerint az Amazon 10 ezer főt küld el. A laptopokat és számítógépeket gyártó HP pedig 4-6 ezer embert tervez kirúgni.

A Qualcomm novemberben negyedével csökkentette bevételi előrejelzését, mivel a cég szerint a fogyasztók kevesebb okostelefont fognak vásárolni a jövőben, míg az AMD arra figyelmeztetett, hogy a PC-kbe szánt processzorok eladásai 40 százalékkal esnek vissza. Az Intel jövőre 3 milliárd dollárral kívánja csökkenteni a költségeit, a vállalat tervei szerint 2025 végéig 10 milliárd dollárral redukálja. 

Ez a trend rendkívül kellemetlenül érintheti Írországot.

Ugyanis az északnyugat-európai ország nagymértékben függ a nagy technológiai és gyógyszeripari multinacionális vállalatoktól, amelyek a társaságiadó-bevételek több mint felét adják. A szeptemberig tartó kilenc hónapban ez az adóbevétel közel 14 milliárd eurót tett ki, ami majdnem 6 milliárd euróval több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Számos technológiai óriásvállalat – például a Meta és a Twitter – európai központja Írországban található, így a leépítések csökkenthetik Dublin adóbevételeit, miközben a munkanélküliek ellátása növeli a költségvetési kiadásokat. 

Tízszázalékos leépítésbe kezd a HP – ezzel csatlakozott a tech ipari újhullámhoz

Két évtizede nem volt ekkora omlás a PC-piacon. Annyira nem fogynak a személyi számítógépek, hogy leálltak a légi szállítások, újra trendi a kényelmes tengeri fuvar. Szenved a HP, a Dell és a Lenovo. Csak az Apple virít, bár ott is gyanús, hogy a szállítási problémák miatt elhalasztott kereslet dobta meg a negyedéves számokat.