A koronavírus-járvány kitörése előtt Kína volt a világ legnagyobb külföldre irányuló utazási piaca, az országból érkezők évente 255 milliárd dollárt költöttek világszerte. (Egy dollár 378,5 forint.) Távolmaradásuk hatalmas űrt hagyott az ázsiai országok turizmusában, amelyek Thaiföldtől Japánig a kínai vendégektől függtek.

Tourists Wear Face Mask To Protect Against The Coronavirus In Paris
Franciaország tárt karokkal várja kínai barátait. 
Fotó: AFP

A kínaiak azonban most újra útnak indulhatnak, miután január 8-tól nem kell karanténba vonulniuk a hazaérkezésük után. A bejelentés hírére azonnal megugrott az internetes utazás- és repülőjegy-foglalások száma, és az ázsiai turisztikai központok készülnek a rohamra, sőt kedvezményes csomagokat is ajánlanak. 

Aligha kétséges, hogy a kínaiak robbantják majd be a thaiföldi turizmus fellendülését. Nem az a kérdés, hogy ez megtörténik-e, csak az, hogy hányan jönnek és milyen gyorsan

– nyilatkozta a Reutersnek Bill Barnett, a C9 Hotelworks vendéglátóipari tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.


A VariFlight adatai szerint a Kínába irányuló és onnan induló nemzetközi légi járatok száma alig 8 százaléka a pandémia előttinek, de a légitársaságok készülnek a kapacitás bővítésére. A Malaysia Airlines és a fapados vietnámi VietJet reméli, hogy a járatok száma 2023 közepére elérheti a járvány előtti szintet, és bár javulásra számít a Singapure Airlines és az ausztrál Qantas is, az utóbbi kettő nem tűzött ki növekedési célt, megvárják, hogyan alakul a helyzet. Ausztrália egyébként sok más országtól eltérően egyelőre nem tervez szigorítani a kínaiak belépésén. Anthony Albanese kormányfő az ABC-nek azt mondta, hogy folyamatosan figyelik majd, milyen hatással lesznek a kínai turisták az országban a járvány alakulására, és a közegészségügyi szakértők tanácsára döntenek esetleges módosításokról. Nem tervez szigorítani többek között Németország, Thaiföld, Új-Zéland, Szingapúr és az Egyesült Királyság sem, Franciaország pedig a Sina Weibo közösségi oldalon reklámozza, hogy „tárt karokkal” várja kínai barátait.

Chinese tourists to Britain soaring: report
A britek sem tervezik korlátozni a kínaiak beutazását. 
Fotó: AFP


Cseng Veng, a Morningstar elemzője szerint a kínai légitársaságok valószínűleg megvárják a március végét a kapacitás bővítésével, akkor kezdik ugyanis tervezni az emberek a nyaralásukat. A jómódú és nagyvonalúan költekező kínai turisták visszatérésének reménye a héten megugrasztotta a luxusipari cégek részvényárfolyamait is, ők adják ugyanis a 350 milliárd dolláros piac 21 százalékát. 
Az első nagyobb roham a január 21-én kezdődő holdújév alkalmával várható. A szingapúri Sofitel Sentosa külön holdújévi csomagokat állít össze, köztük hot pot büfét és romantikus csomagokat pároknak, mivel a vállalat arra számít, hogy tömegesen érkeznek majd a turisták. A japán Hato Bus utazási iroda jövő hónaptól ismét beindítja a kínai nyelvű idegenvezetéssel ajánlott körutazásokat, annak ellenére, hogy a tokiói kormány is negatív tesztet követel a szomszédos országból érkezőktől. 
A Trip.com és a Qunar utazási iroda adatai szerint egyébként a kínaiak körében Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália a legnépszerűbb célország.