Az amerikai kormány azt tervezi, hogy 36 kínai vállalatot helyez feketelistára, amelyre a vezető kínai memóriacsip-gyártó, a Yangtze is fel fog kerülni. Az úgynevezett Entity-listán szereplő cégek nem vásárolhatnak technológiát és alkatrészeket amerikai beszállítóktól, csak ha engedélyt kérnek rá, amelyet nem könnyű megszerezni.

Concept,Of,Trade,War,Between,Usa,And,China.,Two,Hands
Az Egyesült Államok és Kína számos kérdésben vitázik egymással. Fotó: Shutterstock

Az amerikai kereskedelmi minisztérium még ezen a héten döntést hoz, és felteszi az érintetteket a listára – írja a Financial Times névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva. A lépés tovább növelné a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültséget, miközben egy sor másik kérdésben is vitában állnak.

Az amerikai tisztviselők szerint azért szükségesek az újabb korlátozások, hogy meggátolják a kínai gazdasági és katonai fenyegetés növekedését. A Biden-kormányzat például biztosítani akarja, hogy a legfejlettebb technológiák ne a távol-keleti óriás hadseregét erősítsék. Ebben a tárgyban érdemes kiemelni a Yangtzét.

A vuhani székhelyű Yangtze az ázsiai ország egyik legnagyobb félvezetőgyártója, amely az okostelefonokba és más számítástechnikai eszközökbe kerülő memóriacsipeket állít elő. Olyan cégekkel versenyez, mint a Samsung, sőt: a távol-keleti vállalat tárgyalásokat folytatott az Apple-lel, hogy a legújabb iPhone-okba a jövőben a Yangtze memóriacsipjei kerüljenek. Ettől végül kormányzati nyomásra kénytelen volt elállni a cupertinói cég.

A Fehér Ház valószínűleg attól is tart, hogy a kínai vállalat az önköltség alatt fogja értékesíteni a memóriacsipeket, és nyomást gyakorol az amerikai riválisokra, például a Micronra.

Ez egyébként nem az első olyan intézkedés, amellyel Washington a kínai tech szektort célozza. Legutóbb az Egyesült Államok korlátozta a legmodernebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható – 3–14 nanométer közötti – félvezetők kínai exportját, és a cégek csak engedéllyel szállíthatnak félvezetők gyártásához szükséges amerikai berendezéseket kínai ügyfeleknek, illetve az ott lévő üzemeikbe.

Kína azzal vádolja a Fehér Házat, hogy megpróbálja megakadályozni az ázsiai ország fejlődését. Mindenesetre Peking felveszi a kesztyűt, ahogy arról a Világgazdaság beszámolt: Kína rekordösszeget tervez csak a csipgyártókra költeni, miközben a Világkereskedelmi Szervezetnél is megtámadta az Egyesült Államokat. A világ két legnagyobb gazdasága egy sor kérdésben (emberi jogi helyzet Kínában, Tajvan, ujgurok, orosz–ukrán háború) áll vitában. 

Kína felpörgetné a hazai csipgyártást

Peking ezermilliárd jüannal (143 milliárd dollár) támogatja a kínai csipipart; a kutatás-fejlesztést és a gyártókapacitások bővítését szeretné segíteni. Peking célja egyértelmű: a technológiai függetlenség elérése az amerikai szankciók ellenére. A kedvezményezettek között állami és magánkézben lévő vállalatok is lesznek.