Két hónapos kihagyás után szerdán újraindulhatott Finnországban az Olkiluoto 3 (OL3) atomreaktor próbaüzeme, amit októberben a reaktor négy vízszivattyúján felfedezett repedéseket miatt kellett leállítani.

The 3 reactors of the nuclear power plant Olkiluoto (from R to L) OL1, OL2, and the new fully operational OL3 are seen on October 6, 2022, on the island of Eurajoki, western Finland. - Finland's long-delayed Olkiluoto 3 nuclear reactor has reached full power to become the most powerful electricity production facility in Europe, operator TVO said on September 30, 2022, a boost amid a continent-wide energy crunch.
A finn OL3  atomreaktor építése 17 évvel ezelőtt kezdődött.
Fotó: Olivier Morin / AFP

Az áramtermelő egységet a következő hónapokban különböző teljesítményszinteken tesztelik. 

Ha minden megfelelően működik, akkor a reaktort 2023. március 8-án csatlakoztatják az ország energiarendszeréhez

– közölte az üzemeltető TVO kedden.

Az eddigi próbaüzem alatt a reaktor teljes kapacitása elérte az 1600 megawattot.

Ezzel Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb teljesítményű villamosenergia-termelő létesítményévé válhat, valamint a teljes finn villamosenergia-fogyasztás mintegy 14 százalékát biztosíthatja.

Az eredeti tervek szerint 2009-től akarták üzembe állítani a reaktor, de az építése csak 2005-ben kezdődött meg. Ezután több műszaki hiba és jogi vita késleltette a kivitelezést.

A finnek már rettenetesen várják az atomreaktortól érkező villamos energiát, az országban ugyanis a tél beálltával bármikor előfordulhat áramszünet. erre a kormányzat már előre figyelmeztette a lakosságot. Az orosz Inter RAO májusban leállította az áramexportot, mert állítása szerint a finnek nem rendezték az energiaszámlát szolgáltatását – írja a Reuters.

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter kedden nyilatkozta, hogy Oroszország az európai áramhálózat összeomlasztásán dolgozik.