Nemzetközi gazdaság

Viszonylag alacsony a spanyol infláció, a kormány mégis újabb támogatást ad a lakosságnak

Spanyolországban a viszonylag mérsékelt infláció ellenére a kormány a harmadik válságkezelő támogatási csomagot is bevezeti. További 10 milliárd euróval igyekeznek megvédeni a lakosságot az emelkedő áraktól. A spanyol kormány adóeltörlésekkel és áfacsökkentéssel harcol a megélhetési válság ellen.

A spanyol miniszterelnök újabb 10 milliárd eurós támogatást jelentett be az inflációs problémák kezelésére. Pedro Sánchez elmondta, hogy a kormány célja megvédeni a középosztályt és a dolgozókat a megélhetési költségek, az energia- és az élelmiszerköltségek emelkedésétől – írta meg a BBC.

The Santo Tomas Market Of Bilbao Celebrates Its 73rd Edition BILBAO, VIZCAYA BASQUE COUNTRY, SPAIN - DECEMBER 21: A group of people visit the Santo Tomas Market on the day of its 73rd anniversary, on 21 December, 2022 in Bilbao, Vizcaya, Euskadi, Spain. The Santo Tomas Market in Bilbao celebrates its 73rd most "gastro and solidary" edition, with 137 producers and 238 stalls, which are located in the surroundings of the BBK Arenal. In collaboration with Bisubi Fundazioa, 'putxeras solidarias' have been put on sale with which 5,000 portions of red beans are prepared, the proceeds of which will go to Aspanovas. In addition, during the market there is a solidarity auction of original pinchos created with products purchased at the same fair. (Photo By H.Bilbao/Europa Press via Getty Images)
Fotó: Europa Press News / Getty Images

Ez az összeg tartalmazza az áfa csökkentését és a 200 eurós egyszeri kifizetést is, amelyet háztartások milliói kaptak meg, azok a családok, ahol az éves jövedelem kisebb, mint 27 ezer euró. 

Ez volt a harmadik segélycsomag Spanyolországban, a teljes összeg ezzel eléri a 45 milliárd eurót.

Spanyolországban az elmúlt hónapban sikerült 6,8 százalékra mérsékelni az inflációt, ez a legalacsonyabb éves ráta az Európai Unióban, illetve az országban is a legkisebb szám azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az inflációt továbbra is az élelmiszerárak növekedése húzza.

A válságellenes csomagnak nevezett intézkedések mellett a tervek szerint további hat hónapra kiterjesztik a gáz- és villamosenergia-adók csökkentését.

Az állam továbbra is támogatja a tömegközlekedést, 2023 első felében is kedvezményesek lesznek a bérletek. Ezzel szemben a kedvezményes, literenkénti 20 centes üzemanyagot csak néhány konkrét munkakörre korlátozták.

Sánchez azt is megígérte, hogy 

hat hónapig eltörli a forgalmi adót az olyan alapvető élelmiszerek után, mint a kenyér, tej, sajt, tojás, gyümölcsök és zöldségek, valamint 10 százalékról 5 százalékra csökkenti a tészta és az étolaj adóját. 

A háztartásokban a gázt és a villanyt 2023 végéig nem zárhatják el a szolgáltatók.

Az EU-tagországok valamennyien felléptek a fogyasztók és a vállalkozások védelmében az árak emelkedésével szemben. Németország még októberben bejelentette a 200 milliárd eurós védelmi pajzsot az áram és a gáz árának csökkentésére. Franciaország Spanyolországhoz hasonlóan egyszeri kifizetést jelentett be a veszélyeztetett családoknak, amelyek egy 45 milliárd eurós csomag részeként energiautalványt kapnak. Az Egyesült Királyságban a kormány 2023 áprilisáig felső határt vezetett be az egységnyi energia árára, ami azt jelenti, hogy a háztartások átlagos gáz- és villanyszámlája évi 2500 font lesz.

 

infláció támogatás Spanyolország
Kapcsolódó cikkek