Oroszország nyersolajkivitele fokozásával válaszol arra, ha életbe lép az behozatali tilalma az orosz kőolaj felhasználásával készült finomított termékekre – árulta el Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a Taszsznak adott interjújában.

Oil pumps, nodding donkey or pump jack and rig against blue cloudy sky. Geologist engineer in protective wear staying in between construction Onshore oil and gas well in the field outdoors against cloudy sky
Fotó: Olga Rolenko / Getty Images

Ha valóban gondjaink adódnak a késztermékek értékesítésével, akkor bizonyos mértékig pótolható a kieső bevétel azzal, ha nagyobb volumenben exportálunk kőolajat

 – magyarázta. Ugyanakkor szerinte még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az uniós tilalom egyáltalán nem érinti az orosz késztermékeket.

Ismert, a finomított termékimportra vonatkozó uniós tilalom február 5-től lép életbe és kiegészíti a december elejétől bevezetett nyersolajimport-korlátozást (utóbbi alól a kizárólag csővezetékes kapcsolattal rendelkező országok mentességet kaptak). 

Novak szerint jövőre Oroszország 490-500 millió tonna kőolajat termel ki, 

és ezzel megismételte korábbi becslését. Ez napi 9,84–10,04 millió hordónak felel meg. Az idén 535 millió tonna lesz az ország kibocsátása.