Szerbiában októberben az éves szinten elérte a 15 százalékot, novemberben pedig könnyen lehet, hogy ezt is meghaladja. Ársapkák nélkül valószínűleg még nagyobb lenne a pénzromlás üteme, december 1-jétől azonban a szerb kormány meghosszabbította az alapvető élelmiszerek árának korlátozásáról szóló rendelet hatályát. 

szén kitermelés
Nem fenyeget szénhiány Szerbiában.
Fotó: Shutterstock

Ennek értelmében az étkezési napraforgóolaj literenkénti ára nem haladhatja meg a 219,99 dinárt 770 forint), a fehér kristálycukoré a 114,99 dinárt (402,5 forint), a T-400 típusú liszté pedig a 84,7 dinárt (296,5 forint) kilogrammonként. A termékekből egyelőre nincs hiány az üzletekben. 

A lakosság életszínvonalának megőrzése érdekében a kormány a módosított rendelettel korlátozta a kőolajszármazékok árát is. További 15 napra megtiltották az EN 590 eurodízel kivitelét. 

Az üzemanyagok hatóságilag megszabott árát márciusban vezették be, azóta péntekenként közlik a következő hétre vonatkozó fix árakat.

Ugyanakkor a pellet kivitelét tiltó rendelet módosításával lehetővé tették e terméknek az exportját 2023. január 31-ig. A pelletexport volumenének felső határát 24 ezer tonnában szabták meg. 

A szerb infláció alakulása
 

A fűtési idény kezdetén jelentősen megdrágultak a fűtőanyagok. Akkor tiltották be a pellet exportját, de ez azt eredményezte, hogy eladatlan készletek halmozódtak fel, mert nem mindenki tudja ezt a környezetbarátnak hirdetett, ám viszonylag drága fűtőanyagot felhasználni. 

A pellet árát tonnánként 38 ezer dinárban (133 ezer forint) fixálták, ez szintén hatósági áras termék. Ehhez képest a tűzifa köbmétere 10-13 ezer dinárba kerül. A szén egy időben hiánycikk volt, most 18–25 ezer dinárért boszniai importszén kapható a legtöbb helyen, de kínálnak koszovói és montenegrói szenet is a fatelepeken hasonló árfekvésben. 

szén
Fotó: Shutterstock

Az infláció csillapodásához nem járul hozzá az sem, hogy újévtől az áram ára 8, míg a vezetékes földgázé 11 százalékkal emelkedik. Az ország áramtermelése nem tudja kielégíteni a hazai szükségleteket. Dubravka Djedovic energetikai és bányászati miniszter csütörtökön este közölte, hogy

Szerbia novemberben 40 millió euróért importált áramot, decemberben pedig az ország várhatóan 50 millió euró értékben szorul áramimportra. 

A miniszter Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos társaságában vett részt a Transzbalkáni Korridor elnevezésű projekt bemutatóján a Szerbiai Elektromos Hálózatok (Elektromreze Srbije) székházában. A projekt megvalósítását az 31 millió euróval támogatja.