A német gazdaság egyik fő problémája továbbra is a szakképzett munkaerő hiánya, szakértők szerint évente 400 ezer bevándorló szakmunkásra van szüksége az országnak. Ráadásul az elöregedő társadalmi struktúra miatt egyre több fiatal munkavállaló kell a nyugdíjasok eltartásához.

Refugee Omar Ceesay works as a carpenter
Kevés a szakképzett és a német nyelvet ismerő menekült Németországban. 
Fotó: AFP

Németországban az ott élők hatoda született másik országban. Közülük 

megközelítőleg 800 ezer olyan aktív korú szíriai és afgán migráns él Németországban, akik legalább öt éve tartózkodnak az államban, mégis csak harmaduknak van állása a hivatalos adatok szerint.

A bevándorlók közt 12 százalékos a munkanélküliség, míg a német nemzetiségűek közt nem éri el az 5 százalékot, ráadásul a németek kétharmada rendelkezik adófizető állással. Habár a munkanélküliségi ráta 5,5 százalékos, mégis sokan vannak állás nélkül: alapvetően a menekültek. Az országba újonnan érkezők közül csupán minden tizediknek van állása.

A legnagyobb probléma a szakképzettség hiánya. A fejlett gazdaság szakképzett munkavállalókat igényel. A migránsok nagy része nem ilyen. 

A statisztikai hivatal adatai szerint míg a szíriai menekültek harmadának van középiskolája vagy szakmunkásiskolája, addig a lengyel bevándorlóknál ez 71 százalék.

A foglalkoztatási ráta Németországban
 

A pandémia miatti lezárások után a népességmozgás újból felerősödött. Ukrajnai menekültek, közel-keleti, afrikai és afganisztáni migránsok is egyre nagyobb számban indulnak útra. 2022 első felében egymilliónál is többen költöztek német földre, jóval többen, mint 2015-ben. Az állástaláláshoz ezeknek az embereknek először el kell sajátítaniuk a német nyelvet és kultúrát.

Márpedig munkaerőre nagy szükség van: a német cégek fele már így is kénytelen leépíteni tevékenységén, vagy azok egy részét áttelepíteni olyan helyekre, ahol találnak megfelelő munkaerőt.

A német gazdaság problémája az is – az OECD szerint –, hogy az Európai Unióból érkezők beáramlása lelassult a Covid megjelenésével.

Azért, hogy magasabb végzettségű fiatalok érkezzenek, Németország jövőre új, pontalapú bevándorlási rendszert vezet be. A téma szakértői azonban arra számítanak, hogy továbbra is nagy számban érkeznek majd olyan képzetlen menedékkérők, akiket nem tudnak alkalmazni. Ezek a menekültek a jóléti rendszert terhelik majd, és elképzelhető, hogy idővel egy részük bűnözésre adhatja a fejét.

Ugyanakkor a munkáltatók hozzáállása sem könnyíti meg az állásszerzést: hosszú gyakornoki időt várnak el, valamint a külföldi diplomákat ritkán ismerik el – hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal.