Nemzetközi gazdaság

Sikeresen visszaverte az orosz dróntámadásokat az ukrán légvédelem

Az orosz hadsereg folyamatosan nyomás alatt tartja az ukrán védelmet. Csütörtökön rakétákkal, pénteken drónokkal támadtak.

Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka visszaverte az orosz dróntámadásokat a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint az ország keleti részén – jelentették be pénteken az ukrán hatóságok.

A Ukrainian serviceman sits on a T-80 tank in an undisclosed location in eastern Ukraine on December 29, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
dróntámadás
Sikeresen visszaverte az éjszakai dróntámadásokat az ukrán légvédelem.
Fotó: Sameer al-Doumy

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy Oroszország ismét infrastrukturális létesítményeket vett célba, az ukrán légvédelmi rakéták azonban eltalálták a támadó drónokat.

A kijevi polgári közigazgatás szintén azt állította, hogy az éjszakai támadások nem érték el céljukat. Közleményük szerint az ukrán légvédelem öt drónt semmisített meg a főváros felett. Egy közigazgatási épület részben beomlott, egy lakóház ablakai pedig megrongálódtak a támadás következtében.

Halottakról vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

A Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója szintén a Telegram-csatornáján számolt be arról, hogy a légvédelem az ő régiójában is visszaverte a támadásokat, melyek három különböző körzetben zajlottak.

A szomszédos Zaporizzsjai területen az ukrán hadsereg keleti hadműveleti parancsnokságának közlése szerint minden támadó drónt megsemmisítettek.

Csütörtökön Oroszország nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna-szerte, ami Kijevben széles körű áramkimaradásokhoz vezetett. Elsősorban az energetikai infrastruktúra volt a célpont.

Péntek reggel visszavonták az Ukrajna több régiójára előzőleg kiadott légiriadót. Korábban riadókészültség volt a dnyipropetrovszki és a harkivi területen, valamint a zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részein.

Kijevben jelenleg 3,6 millióan élnek, 200 ezerrel kevesebben, mint az orosz különleges művelet február végi kezdete előtt, és köztük van 300 ezer menekült az ország minden részéből

– nyilatkozta Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Der Spiegelnek.

A korábbi világbajnok ökölvívó kifejtette, hogy a háború előtt 3,8 millió lakosa volt az ukrán fővárosnak, márciusban már kevesebb mint egymillióan, júliusban 2-2,5 millióan voltak, jelenleg pedig 3,6 millió főt számlálnak.

Hozzátette, hogy a hatóságok a működő mobiltelefonok száma alapján határozzák meg, hányan vannak a városban. A polgármester szerint jelenleg gyakorlatilag minden lakásban van víz és fűtés.

Engelszt támadták drónokkal az ukránok

Kijev újfent drónokkal támadta az orosz hadászati légierő gépeit állomásoztató engelszi repülőteret, az oroszok szerint a támadókat lelőtték, a károk nem jelentősek.

 

Ukrajna Drón támadás Oroszország
Kapcsolódó cikkek