Gyakori jelenség Olaszországban, hogy a kisebb boltokban, üzletekben nem lehet bankkártyával fizetni. Ennek hátterében részben a feketegazdaság, részben a POS-terminálok költsége áll. Brüsszel ösztökölésére most az olasz kormány rászorítaná a kiskereskedőket a terminálok használatára.

Giorgia Meloni a lapokban a választási győzelem után. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormánya által összeállított jövő évi költségvetésben nem szerepel az a korábbi ígéret, amely szerint megbüntetik azokat a kiskereskedőket, akik a 60 euró alatti vásárlásoknál nem fogadják el a bankkártya használatát. „Hatvaneurós értékig nem kényszerítjük a kiskereskedőket az elektronikus fizetés elfogadására. De mondhatjuk, hogy a 60 eurós határ csak jelzésértékű, tőlem lehet alacsonyabb is” – mondta a kormányfő egy Facebook-videóban. 

Hozzátette, hogy az ügyben tárgyalások folynak Brüsszellel, hiszen az elektronikus fizetés elterjesztése egyike az uniós helyreállítási alap pénzeihez való hozzáférés feltételeinek.

Korábban Róma vállalta, hogy 60 euró plusz a tranzakció értéke 4 százalékának megfelelő összegű bírságot szab ki. 

Ez feltétele volt az idei első fél évre előirányzott 21 milliárd eurós támogatásnak, 2026-ig még összesen 67 milliárd euró van lekötve, ebből az év végéig 19 milliárd esedékes. Arról nem szól a fáma, hogy ez a gyakorlatban miként valósulna meg – bejelentést tesz az a vásárló, akinek nem fogadták el a kártyáját?

A készpénzes fizetést preferáló vállalkozások
 

Róma összesen 200 milliárd euróra számíthat az alapból, a legtöbbre az uniós tagországok közül. Cserébe azonban Brüsszel reformokat, „célokat és mérföldköveket” vár el (összesen 55 ilyen van). Ezek egyike lenne az (még Mario Draghi előző miniszterelnök javaslatára), amely szerint szankcionálnák azokat a kiskereskedőket, akik elutasítják a kártyás fizetést. Ez az intézkedés a gazdaság kifehérítésére vonatkozó törvénycsomag része lenne. 

Az olasz pénzügyi tárca becslései szerint az adóelkerülés meghaladja az évi 100 milliárd eurót.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat tartalmazza azt is, hogy a korábbi ezer euró helyett immár 5 ezer euróra emelnék a készpénzes fizetés legfelső határát – valószínűleg ez is kiverte a biztosítékot Brüsszelben.