A gazdasági bizonytalanságok és az elszálló kamatok növelik a gondokat a skandináv országok lakáspiacán. Ahogy Kínában vagy az Egyesült-Királyságban, úgy Svédországban is zuhanórepülésbe fogtak az árak, arrafelé 1990 óta nem láttak ekkora mínuszokat. A dán lakáspiac viszonylag jól tartotta magát, azonban a nulla százalék alatti kamatok után, a jelentősen megugró ráta nagy nyomást gyakorol az árakra.

Copenhagen/Denmark/ 08 August 2015_Modern Danish architecture iw world famous news apartment in millions on Aamager strandevej (Amagerbeachstreet) (Photo by Francis Joseph Dean/Deanpictures) (Photo by
Régen láttak ekkora áresést Dániában

A legfrissebb adatok szerint a lakásárak 2,1 százalékkal estek vissza a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest 

– írta a Finans Danmark. 
Az ország legnagyobb bankcsoportja szerint az elmúlt negyedévben a házak átlagosan 7,3 százalékkal alacsonyabb áron keltek el, mint amennyiért meghirdették őket, ami jókora növekedés az egy évvel korábbi 3,6 százalékos alkupozícióhoz képest – írja a Bloomberg.

A piac szinte befagyott, a vevők alkuképessége egyre erősödik

– hangsúlyozta Mira Lie Nielsen, a Nykredit Realkredit jelzálogbank vezető elemzője. A cégnél úgy vélik, hogy van még tér lefelé, a jövő év őszéig még tart ez a negatív tendencia.

A dán lakásárak változása
 

Tovább emelkedhetnek viszont a kamatok, ugyanis Mathias Dollerup Sproegel, a Sydbank vezető közgazdásza szerint a japán befektetők számára kevésbé lesz vonzó a dán jelzáloglevelek vásárlása, pedig a szigetország befektetői hagyományosan a dán eszközök legnagyobb felvásárlói közé tartoznak.