Nemzetközi gazdaság

A győzelem érdekében hajlandó elviselni a nehézségeket az ukrán lakosság

Egy felmérés arra kereste a válaszokat, hogy mennyire viseli meg Ukrajna lakosságát a háború. Az ukránok többsége kitart, pénzügyek terén azonban pesszimisták.

Egy decemberben végzett felmérés szerint az ukránok nagy része hajlandó elviselni a háborúval járó nehézségeket (a termékek és a szolgáltatások árainak emelkedését, az áram- és fűtési problémákat, a munkahelyi elbocsátásokat) a győzelem érdekében – ismerteti az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete kutatásának eredményeit a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Farewell ceremony for Ukrainian serviceman Roman Ratushnyi in Kyiv
ukrán nehézségek
A győzelem érdekében hajlandó elviselni a nehézségeket az ukrán lakosság.
Fotó: Kaniuka Ruslan / NurPhoto via AFP

A felmérés eredményeiből kiderül, a megkérdezettek 69 százaléka vélekedik úgy, hogy az emberek készek elviselni a jelenlegi és a jövőbeli nehézségeket, mindaddig, ameddig Ukrajna meg nem nyeri a háborút.

További 23,9 százalékuk kijelentette, hogy állja a megpróbáltatásokat, de csak korlátozott ideig.

A válaszadók csupán 4,6 százaléka mondta azt, hogy az emberek nem állnak készen arra, hogy elviseljék a gyötrelmeket.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az ukránok a háború óta lejjebb adták a pénzügyi elvárásaikat. 2022 decemberében Ukrajna lakossága úgy vélekedett, hogy átlagosan havi 14 231 hrivnya (142 ezer forint) elegendő a normális élethez. Egy évvel korábban még úgy gondolkodtak, hogy 16 372 hrivnyára (163 ezer forint) lenne szükség a megélhetéshez.

Azonban a lakosság mindössze 34,7 százaléka gondolja úgy, hogy a jövedelme elengedő a normális életvitelhez.

A közvéleménynek eme paradox változása a háború alatti konszolidációval és a nemzeti érzés megerősödésével magyarázható

– emelték ki a kutatásban részt vevő szociológusok.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének megbízásából végezte az adatgyűjtést. A kutatás december 19. és 25. között zajlott, telefonos lekérdezéssel, összesen 2007 válaszadó megkérdezésével.

Ukrán drónt lőtt le Szevasztopolnál az orosz légierő

A Krímet Oroszország 2014-ben annektálta. Ukrajna nem mondott le a Szevasztopol-központú félsziget visszaszerzéséről sem.

 

Ukrajna háború megélhetés
Kapcsolódó cikkek