Az amerikai jegybank, a Federal Reserve döntéshozóinak mindegyike egyetértett azzal, hogy lassítsák a kamatemelések ütemét – derül ki a decemberi ülésről közzétett jegyzőkönyvből.

US Federal Reserve Chair Jerome Powell gestures as he speaks at a news conference on interest rates, the economy and monetary policy actions, at the Federal Reserve Building in Washington, DC, June 15, 2022. - The US central bank is committed to bringing down high American inflation and could hike the benchmark interest rate by another 0.75 percentage points in July, Federal Reserve Chair Jerome Powell said Wednesday. "Clearly, today's 75 basis point increase is an unusually large one and... either a 50-basis-point or a 75-basis-point increase seems most likely at our next meeting," Powell told reporters. (Photo by AFP)
Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke.
Fotó: AFP

A dokumentumból az is világossá vált, hogy a jegybanki vezetők aggódnak, nehogy a piacok félreértsék mindezt – az enyhülő szigor korántsem jelenti az inflációcsökkentés melletti elkötelezettség lazulását. A jegybank december közepén 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát a megelőző négy 75 bázispont után. A piac fordulatra számít, amit a tízéves államkötvény csökkenő hozama is jelez.

A tízéves amerikai államkötvény hozama (százalék)

Az akkor közzétett előrejelzés szerint az amerikai még a jövő év végén is 3 százalék felett lesz, s 2025 végig nem csökken a 2 százalékos célra. A jegybankárok aggodalma jogosnak tűnhet, hiszen a piac nagy része a javuló inflációs adatok láttán a Fed február 23-án tartandó legközelebbi kamatdöntő ülésén már csak 25 bázispontos szigorításra számít. A chicagói határidős előre jelző eszköze, a Fed Watch Tool 65 százalékos esélyt ad ennek, az 50 bázispont valószínűsége mindössze 35 százalék.

A betöltetlen álláshelyek száma
 

Az optimizmus könnyen lehet, hogy visszaüt. A Fed által figyelt munkaerőpiaci adatok közül talán a betöltetlen álláshelyek számának alakulása a legfontosabb. Az ezt ábrázoló görbe ugyan csökkenő tendenciát mutat (vagyis telítődik a munkaerőpiac), viszont historikusan nézve még mindig nagyon magasan áll. Ez az adat azért fontos, mert a munkavállalók „bátorságát” jelzi, vagyis azt, hogy mennyire hajlandók feladni korábbi állásukat és újat keresni, új helyen elhelyezkedni. Nyilván senki nem megy el kevesebb fizetésért dolgozni, vagyis 

ha ez a ráta magasan áll, az azt jelzi, hogy a munkaadók hajlandók és képesek is megfizetni a magasabb béreket. 

Márpedig ez nem a gyors inflációcsökkenés irányába mutat. Hasonlóan vélekedik egyébként az IMF is, Gita Gopintah, a nemzetközi szervezet igazgatóhelyettese a Financial Timesnak adott interjújában közölte, hogy az Egyesült Államok még „nem fordult be a sarkon”, 

túl korai lenne kijelenteni, hogy a Fed megnyerte az infláció elleni küzdelmet.

Gopintah szerint fontos lenne, hogy a Fed „egészen addig tartsa fent a szigorú monetáris politikát, amíg nagyon határozott és tartós csökkenés nem mutatkozik az inflációban”. A közgazdász szerint a munkaerőpiaci indikátorok, valamint a szolgáltatások „ragadós” inflációja kulcsfontosságú tényezők ebből a szempontból.