Novemberben nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest, de kissé elmaradt az egy évvel korábbitól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn közzétett gyorsjelentése alapján. Az energiaigényes iparágak termelése több mint tíz százalékkal esett vissza novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

13 October 2022, North Rhine-Westphalia, Dortmund: An employee moves steel coils with a crane in the new hot-dip coating line (FBA 10) on the Thyssenkrupp-Westfalenhütte site. With this investment the company is strengthening its position as a leading German flat steel producer.
német ipari termelés
Berúgta a motort a német ipar
Fotó:  Rolf Vennenbernd / dpa / AFP

A német ipari termelés novemberben szezonálisan, naptárhatással és árakkal kiigazított volumene 0,2 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a várt 0,1 százalékos növekedés helyett és az előző havi 0,4 százalékos csökkenés után.

Az idei novemberi ipari termelés volumene 0,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipari termelés az energia- és az építőipar nélkül, ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva 0,5 százalékkal nőtt novemberben az októberihez képest. Az energiatermelés 2022 novemberében 3,0 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, az építőipari termelés pedig 2,2 százalékkal csökkent.

Az energiaigényes iparágak termelése novemberben 0,2 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, vagyis kisebb mértékben mint a feldolgozóipar egészében.

Az egy évvel korábbi adattól ugyanakkor 12,9 százalékkal elmaradt.

Az alkatrészek és alapanyagok gyártása 1,1 százalékkal emelkedett novemberben havi bázison, a beruházási javak termelése pedig 0,7 százalékkal nőtt. A fogyasztási cikkek termelése 1,5 százalékkal csökkent.

Az előző novemberit a 2022. novemberi feldolgozóipari termelés naptárhatástól megtisztítva 0,5 százalékkal haladta meg.

Tovább csökkent az ipari termelés Magyarországon, de még mindig magasabb a tavalyelőttinél

Tovább apadt az ipari termelés 2022 novemberében – ezúttal 0,7 százalékkal maradt el az októberi adatokhoz képest, bár az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva így is 0,5 százalékkal emelkedett.