Nemzetközi gazdaság

Családvédelem orosz módra: nem sorozzák be a sokgyerekes apukákat

Oroszországban továbbra is részleges mozgósítás van érvényben. A nagycsaládos férfiak azonban mentesülnek a behívó alól.

Oroszországban továbbra sem vonják be a mozgósítás hatálya alá a sokgyermekes apukákat – jelentette be Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország nevű szervezet főtanácsának titkára pénteken.

Day,Of,The,Russian,Flag,Of,Russia,Concept.,Big,Friendly Day of the Russian flag of Russia concept. Big friendly full traditional Russians family holds flag. Patriots patriotism citizens nationality. Happy celebrate. 12 June. August 22 holiday.  November 4
nagycsaládos sokgyermekes oroszok
Dübörög a családvédelem Oroszországban: nem sorozzák be a sokgyerekes apukákat.
Fotó: Shutterstock

A Ria hírügynökség cikke szerint a politikus a Telegram-csatornáján ismertette a családvédelmi intézkedés részleteit.

A három vagy több gyermeket nevelő apák mozgósításától továbbra is eltekintünk. A hadsereg vezérkarának októberben kiadott irányelve továbbra is érvényben van

– írta Turcsak, hozzátéve, hogy a témát a Védelmi Minisztériummal közösen részletesen kidolgozták, hogy elejét vegyék mindenfajta spekulációnak.

A bejelentés azután vált időszerűvé, hogy a Telegram közösségi oldalon az elmúlt napokban szárnyra kaptak a hírek a vonatkozó irányelv megszüntetéséről.

Az Elnöki Emberi Jogi Tanács egyik tagja, Irina Kirkora arról számolt be, hogy a közösségi médiában terjedő hír hatására már kapott is egy fellebbezést egy háromgyermekes apa feleségétől, akit állítólag behívtak a seregbe. Az asszony arra hivatkozott, hogy megkapta annak a dokumentumnak a másolatát, amely szerint az irányelv már nem hatályos.

A részleges mozgósítást Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én jelentette be. A sokgyermekes apák számára október közepén vezették be a hadseregbe történő behívás elhalasztását.

Andrej Kartapolov, az Állami Duma védelmi ügyekkel foglalkozó tagja szerint a döntés a meghozatala után egyből hatályba lépett, és erről a katonai toborzóirodák is megkapták a tájékoztatást.

Beszámolók szerint az őszi nagy mozgósítási hullám során összesen 300 ezer tartalékos katonát hívtak be a fegyveres erőkbe.

Újabb félmillió tartalékost sorozhat be Putyin januárban

Ezzel akarja megtörni az ukrán hadsereget Moszkva: sokszoros túlerőt alakítanának ki a frontokon.

 

Oroszország háború nagycsaládosok családvédelem
Kapcsolódó cikkek