Akár még több hónapig folytatódhatnak az összehangolt munkabeszüntetések, annyira távol állnak az álláspontok egymástól 

– hangsúlyozták az alsóház közlekedési bizottsága előtt az RMT, az ASLEF és a TSSA érdekvédelmi csoport vezetői. A munkaadói oldal némileg bizakodóbban fogalmazott: Steve Montgomery, a vasúttársaságokat képviselő Rail Delivery Group elnöke lát lehetőséget az RMT-vel és a TSSA-val való előrelépésre, azt azonban elismerte, hogy az ASLEF-fel valóban messzebb állnak az elképzeléseik egymástól.

Commuters wait to depart aboard an extremely delayed Central Line train at Stratford station in London on December 13, 2022 as rail strikes began a wave of festive walkouts in the country. - UK rail workers began a two-day national strike, kicking off a month of walkouts involving nurses to passport control workers that could spell Christmas misery for millions. Rush-hour commuters faced a battle to get to work, while many stayed home, as thousands of staff launched the latest strike called by the country's largest rail union.
Káosz, késések és tömeg jellemzi a brit tömegközlekedést

Hasonlóan látja a másik fő munkáltató, a Network Rail főtárgyalója, Tim Shoveller is. Szerinte „néhány fő témában minden esély megvan a megegyezésre”.

A hónapok óta húzódó munkabeszüntetés mindenesetre arra utal, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek szándékai igen messze állnak egymástól, és a sztrájkok gyors befejezésére nincs kilátás. Így tehát tartósak maradnak a problémák: az utasoknak nagy késésekkel kell számolniuk. 

A szakszervezetek a két számjegyű miatt nagyobb béremelést követelnek, és visszautasítják a kormánynak és a munkaadóknak a munkakörülmények megváltoztatására irányuló szándékait.

Rishi Sunak kormányfő helyzetét több ágazat munkavállalói is megnehezítik. Nemcsak a vasúti dolgozók, hanem az egész tömegközlekedési szektor alkalmazottai körében is folyamatosak a munkabeszüntetések. Emellett az egészségügyi alkalmazottak és a határőrizetben dolgozók is sztrájkolnak, aminek fő oka a fizetések reálértékének csökkenése. A kormány álláspontja is puhult, a miniszterelnök a hét elején találkozót kezdeményezett a szakszervezetekkel, de eddig nem jutottak egyezségre, így tehát az érdekvédelmi szervezetek folytatják a munkabeszüntetéseket.