Ragadósnak bizonyult Arizona állam példája: bár ott az amerikai–mexikói határ mentén felállított hajókonténereket épp lebontják, Texas hasonló építménnyel igyekszik távol tartani a délről érkező menekülteket. Arizona állam intézkedése ellen az amerikai kormány tett jogi lépéseket, a perben arra hivatkoztak, hogy a fal szövetségi földterületen épült (egyszerűen birtokháborításnak minősítik). 

Shipping Containers Along US-Mexico Border Draws Protest From Environmental Activists A demonstrator protests in front of shipping containers lining the US and Mexico Border at Coronado National Memorial in Cochise County, Arizona, US, on Saturday, Dec. 10, 2022. The US government and Arizona environmentalists are fighting outgoing Governor Doug Ducey's ongoing effort to wall off sections of the states border with Mexico using state-purchased shipping containers, AZ Central reports. Photographer: Rebecca Noble/Bloomberg via Getty Images
Hasonló módon védekeznek a Rio Grande mentén is. Fotó: Getty Images

A konténerfal Arizonában 80 millió dollárért épült, és négy mérföldön át húzódó akadályt képzett, de mint kiderült, csak ideig-óráig. Doug Ducey republikánus kormányzó írta alá a rendeletet még augusztusban, majd december végén kénytelen volt beleegyezni a bontásba. A megállapodás szerint január első hetének végére kell minden acélkonténert visszabontaniuk és elszállítaniuk.

Greg Abbott texasi kormányzó pedig novemberben döntött egy hasonló, hajókonténerekből álló acélfal megépítéséről a Rio Grande partján, El Pasóban (a legforgalmasabb határátkelőhely Mexikó és az USA között). A kormányzó utasítására többtucatnyi konténert helyeztek el a területen. A The Wall Street Journal szombati beszámolója szerint Seth Christensen, a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta: 

A konténerek addig maradnak a helyükön, amíg szükséges, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók beáramlását a texasi területekre. 

 


Texas állam a konténereket a Nemzetközi Határ- és Vízügyi Bizottság által kezelt földterületen helyezte el, amely az Egyesült Államok és Mexikó közötti szerződések betartatásával és a Rio Grandét érintő projektek kiértékelésével megbízott, közös mexikói–amerikai szervezet. Az állami tisztviselők nem értesítették a bizottságot a projektről, és nem is kaptak rá engedélyt – mondta Sally Spener, az ügynökség amerikai titkára, aki többek közt azt kifogásolta, hogy egy ilyen méretű építmény az ártérben alkalmas lehet arra, hogy megváltoztassa a folyó medrét, ezáltal pedig a két állam közti határvonalat. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a minisztérium fontolgatja-e, hogy Arizonához hasonlóan Texas ellen is eljárást indít. Ducey korábban azt mondta, hogy a konténerfalat átmeneti megoldásnak szánta. „Arizonának elege van” – írta a Twitteren, amikor augusztusban bejelentette a projektet. „Nem várhatunk tovább.”