Görögország egy lépésre van attól, hogy ismét befektetésre ajánlott állam legyen. Mindez még az idén elérhető, a választások utáni hónapokban – jelentette ki Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Kyriakos Mitsotakis
A politikus bizakodó.
Fotó:  Aris Messinis / AFP

A piacok és a hitelminősítők várják, hogy mi történik a választásokon

 – mondta újságíróknak a kormányfő, amihez hozzátette: ha pártját megválasztják, a befektetési fokozat visszaszerzése csak néhány hónapig tartana. A politikus korábban arról beszélt, hogy ez 2022 végén vagy 2023 elején történhet meg, mielőtt a parlamenti voksolások politikai bizonytalanságot teremtő környezetet teremtenek.

Micotákisz pártja, az Új Demokrácia a közvélemény-kutatások szerint vezet a legfőbb riválisával, a baloldali Szirizával szemben. Azonban a választásokat olyan rendszerben tartják meg, ami megnehezíti, hogy bármelyik pártalakulat stabil többséghez jusson, így a voksolások megismétlésére is szükség lehet. A járványvédelmi intézkedések feloldása után a görög gazdaság fellendült, ami a fogyasztás növekedésének és a beruházásoknak köszönhető, amit tovább erősített, hogy Athén a vártnál több bevételre tett szert a turizmusból.

Azonban a görög kormány, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is gazdasági lassulásra számít az idén. Az OECD szerint az energiaköltségek, az és az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanságok visszafogják a belső keresletet, a beruházásokat, valamint csökkentik az országba érkező turisták számát. Athén emiatt erre az évre 1,8, míg az OECD 1,1 százalékos bővülésre számít ebben.

A 10 éves pénzügyi válságból kilábaló Görögország tavaly mintegy 10 milliárd eurót költött energia- és üzemanyag-támogatásokra, a háztartások és a vállalkozások megsegítésére. A balkáni ország 2026-ig várhatóan mintegy 31 milliárd eurónyi hitelt és támogatást kap az európai gazdaságélénkítési alapból, hogy a gazdaságát zöldebbé tegye.

Imádják a határkerítést a görögök, duplájára növelik a hosszát

Görögország közel a duplájára hosszabbítja a Törökországgal határos folyó partján emelt ötméter magas kerítést: a jelenleg 37,5 kilométer hosszú, a görög nevén Évrosz, török nevén Meric folyónál húzódó határkerítést további 35 kilométerrel hosszabbítják meg. Az építkezés költsége mintegy 100 millió euró (39,6 milliárd forint), és a görög költségvetésből finanszírozzák.