India termikusszén-importja 14,7 százalékkal- 161,18 millió tonnára nőtt 2022-ben – derül ki az indiai CoalMint piackutató adataiból. Az áramtermeléshez használt szén behozatalát közvetetten az ipari termelés felfutása, a szektor megnövekedett energiaigénye hajtotta fel.

A worker loads coal into a sack at a coal wholesale market in Mumbai, India, on Thursday, May 5, 2022. Production of coal, the fossil fuel that accounts for more than 70% of Indias electricity generation, has failed to keep pace with unprecedented energy demand from the heat wave and the countrys post-pandemic industrial revival.
Fotó:  Dhiraj Singh / Bloomberg via Getty Images

A termikus szén legnagyobb külső beszállítója Indonézia lett 66 százalékkal, ami jelentős növekedés a 2021-es 50 százalékról. Oroszország az Egyesült Államokat megelőzve a negyedik legnagyobb exportőrré lépett elő – írja a Reuters. A porított szén behozatala 8 százalékkal, 13,43 millió tonnára emelkedett, amelyet nagyrészt – Ausztráliát megelőzve – Oroszország biztosított.

Moszkva megháromszorozta eddigi szállításait, és a porítottszén-behozatal közel 72 százalékát adta 7,33 millió tonnával.

Az acélgyártáshoz használt koksz importja 0,8 százalékkal, 56,1 millió tonnára emelkedett, ezt Újdelhi nagyrészt Ausztráliából (68 százalék) szerzi be, de egyre jelentősebb szereplő az Egyesült Államok is. Az Indiába irányuló amerikai kokszszállítások tavaly megduplázódtak, és mintegy 4,4 százalékot értek el. Ezzel szemben Ausztrália 2021-ben az indiai szénimport 80 százalékát adta, ami csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

A legnagyobb fűtőértékű szén, az antracit behozatala 12,2, százalékkal, 1,79 millió tonnára nőtt. Az értékelés kitér a petrolkokszra is, amelynek az importja a duplájára, 9,77 millió tonnára nőtt. Ezt azzal magyarázzák, hogy olcsóbb volt beszerezni, mint a szént. A világ második legnépesebb országa egyébként egyre több energiahordozót vásárol, például Kínával együtt változatlanul nagy mennyiségben szerzi be a diszkontáron kínált orosz olajat. Újdelhi már márciusban többet vásárolt belőle, mint az 27 tagállama együttvéve, és azóta csak tovább növelte megrendeléseit. 

Ausztrál szénből táraz be Kína

Canberra és Peking között enyhülhet a korábbi feszült viszony, miközben az újranyitó Kína igyekszik biztosítani az ország gazdaságának működtetéséhez szükséges energiát, melynek többsége továbbra is a szénből származik. A kínai energiatermelés különösen az óriási vízerőművei termelését visszafogó aszály idején kénytelen a szénre hagyatkozni.