Malajzia a múlt héten közölte, hogy leállíthatja a pálmaolaj exportját az Európai Unióba, miután az EU az erdőirtással kapcsolatos aggodalmak miatt további importkorlátozásokat vezetett be a nyersanyagra. A blokk országai még decemberben olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak.

Operations at a Palm Oil Plantation in Malaysia Workers load harvested palm oil fruit bunches onto a truck at a plantation in Kapar, Selangor, Malaysia, on Tuesday, Jan. 11, 2022. Palm oil swung between gains and losses as investors weighed weaker demand for the tropical oil against tighter supplies amid weather and labor problems in No. 2 grower Malaysia. Photographer: Samsul Said/Bloomberg via Getty Images,
pálmaolaj, palm oil,
Fotó: Getty Images

A kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy a termékek előállításához nem vágtak ki fákat, nem károsították a természetet.

Az új szabályozás kiegészíti a 2018-ban bejelentett, megújuló energiáról szóló uniós irányelvet, amely előírja a pálmaolaj alapú közlekedési üzemanyagok fokozatos kivonását 2030-ig. A nyersanyag két legnagyobb exportőre, Malajzia és Indonézia évek óta vitában áll Brüsszellel az exportkorlátozások miatt, és protekcionizmussal vádolják az uniót.

Jakarta és Kuala Lumpur keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez az EU ellen a megújuló energiáról szóló irányelv miatt, míg a pálmaolaj-termelők azt állítják, hogy tettek lépéseket az uniós követelmények teljesítése érdekében, de a blokk folyamatosan új korlátozásokat vezet be, és ezeket képtelenség követni. Az EU tisztviselői azzal védekeznek, hogy a szabályozásuk nem céloz egyetlen országot sem, pusztán az erdőirtás megakadályozása a céljuk. 

A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre Indonézia 59 százalékkal, őt Malajzia követi 25 százalékkal, vagyis a két ország dominálja az ipart. Jakarta és Kuala Lumpur közölte, hogy mostantól együttműködnek és közösen lépnek fel az uniós intézkedésekkel szemben. Malajzia fenyegetése, hogy betiltja az EU-ba tartó kivitelt, hiányt idézne elő az öreg kontinensen.

Az még nem világos, hogy a délkelet-ázsiai ország az közvetlen betiltását vagy vámok bevezetését fontolgatja.

A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy a 27 tagú blokkba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország EU-ba menő exportja tavaly 2021-hez képest 10 százalékkal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami 40 százalékos visszaesés a 2015-ös 2,43 millióhoz képest.

A pálmaolajipar Malajzia gazdaságának mintegy 5 százalékát teszi ki, a délkelet-ázsiai ország az elmúlt években aktívan kutatott új piacok után, hogy ellensúlyozza az Európából származó veszteségeket, elsősorban a közel-keleti, a közép-ázsiai és az észak-afrikai országokban terjeszkednek. Több malajziai pálmaolajipari vállalat finomítót létesített az öreg kontinensen, így egy esetleges tilalom megzavarná működésüket. A Malajziai Biodízel Szövetség tavaly sürgette az iparági tisztviselőket, hogy békéljenek meg a pálmaolaj alapú bioüzemanyagok EU-ba irányuló szállításainak folyamatos csökkenésével.

A pálmaolaj népszerűnek számít, benne van tisztítószerekben, kozmetikumokban, és az élelmiszeripar is kedveli az olcsósága miatt. Ehhez jön hozzá, hogy szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat és magas hőmérsékleten sem oxidálódik. Azonban a pálmaolaj termelése környezetkárosítással járhat, mivel az olajpálmáknak úgy nyernek területet, hogy az őserdő egyes részeit felégetik.