Ausztrália inflációs rátája 33 éves rekordszintre emelkedett 2022 utolsó negyedévében, amit az energia- és lakásárak növekedése, valamint a turizmus fellendülése okozott, de a kormány abban bízik, hogy ezzel elérték a csúcsot – írta a Financial Times.

Fotó: Muhammad Farooq / AFP

A szerdai hivatalos adatok szerint az október–decemberi negyedévben 7,8 százékkal nőtt az infláció, ez 1990 óta a legmagasabb éves szinten mért érték. A jelentés miatt elpárologtak a kamatemelés leállításával kapcsolatos remények, ami a háztartások számára kedvező lett volna, ugyanis az eddigi 3 százalékos ráta is hatalmas nyomást gyakorolt a pénzügyekre.

Bár az 1,9 százalékos negyedévenkénti emelkedés alacsonyabb, mint a márciusig tartó három hónapban mért 2,1 százalék, Jim Chalmers, Ausztrália pénzügyminisztere szerint az árak növekedése ennek ellenére is „elfogadhatatlanul magas”, viszont abban bízik, hogy ezzel az infláció elérte a csúcsot.

Adelaide Timbrell, az ANZ bank vezető közgazdásza szerint az előrejelzésnél magasabb érték bebetonozza a jövő havi 0,25 százalékos kamatemelés esélyét 3,1 százalékról, és márciusban is hasonló emelés valószínűsíthető, mivel a fogyasztók többet költenek szabadidős célokra.

Gareth Aird, a Commonwealth Bank of Australia közgazdásza szerint az inflációs adat újabb indok lesz a további kamatemelésre, még akkor is, ha az elmúlt hét hónapban folyamatosan emelkedő kamatok nagyon keveset tettek az árak csökkenéséért.

Az ausztrál jegybank a háztartások magas adósságállománya és a gyengébb bérnövekedés miatt igyekezett sokkterápia helyett finomabb lépésekkel hűteni a gazdaságot. 

 

Parliament Prepares  Ahead Of Albanese Government's 2022 Budget Release CANBERRA, AUSTRALIA - OCTOBER 25: Treasurer Jim Chalmers speaks during a budget lockup press conference to announce details of the 2022-23 federal budget to the media at Parliament House on October 25, 2022 in Canberra, Australia. Federal treasurer Jim Chalmers will deliver the Albanese government's first budget later today.  The 2022-23 federal budget will include lower-priced medicines, available from January 1, 2023, $1.4 billion to extend COVID-19 response measures until December 31st, $33.6 million in medical research grants to help reduce the number of those affected by heart disease and stroke. For families and women, paid parental leave allowance will be expanded by six weeks up to 26 weeks, amounting to an extra $6499 and $15.8 million will fund projects to increase women's participation and representation in the workforce and leadership roles.  (Photo by Martin Ollman/Getty Images)
Jim Chalmers ausztrál pénzügyminiszter a kinevezése óta küzd az inflációval.
Fotó: Martin Ollman

Az ausztrál árindexet elsősorban az energiaszámlák és az új lakásvásárlások hajtották az év folyamán, miközben az orosz–ukrán háború és az ország mezőgazdasági területeit érintő áradások az üzemanyag, valamint az élelmiszerek árát az egekbe repítették.

Bár a kormány beavatkozott, hogy enyhítse az energiaköltségek 56 százalékos éves emelkedését, ebben a negyedévben így is 8,6 százalékos drágulást mértek. Ezzel párhuzamosan a lakásárak 10,7, míg az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 9,2 százalékkal ugrott meg.

Az inflációs politika a térségben máshol is fontos kérdéssé vált. A Tasman-tengeren túl, Új-Zélandon feleskették Chris Hipkinst, az ország új miniszterelnökét, aki Jacinda Ardern hirtelen távozása után került a pozícióba. Az új kormányfő első beszédében kiemelte, hogy kabinetje prioritásként fogja kezelni az infláció és a megélhetési válság kezelését.

Új-Zéland szerdán jelentette be, hogy a negyedik negyedévben 7,2 százalékos volt az éves infláció. Bár ez a szám alacsonyabb volt, mint Ausztráliában vagy az Egyesült Királyságban, Hipkins elmondta, hogy az új kormányának mindent meg kell tennie, hogy enyhítse a háztartások terheit.