Messze nincs még végük az Twitter nagytulajdonosként való feltűnését kísérő botrányoknak: a volt brit dolgozók újabb csoportja állítja, hogy elbocsátásuk törvénytelen volt, a végkielégítésük nagysága pedig elmaradt a cég által korábban előírtaktól. A Winckworth Sherwood ügyvédi iroda 43 olyan volt alkalmazottat képvisel, akiket a Twitter november elején csoportos leépítéssel tett utcára. Az első kirúgási hullám néhány nappal azután érkezett, hogy Elon Musk 44 milliárd dollárért megvásárolta a platformot működtető céget.

NEW YORK, NY - APRIL 26: People walk by the Twitter office on April 26, 2022 in New York City. Billionaire Elon Musk, CEO of Tesla and Space X, reached an agreement to purchase social media platform Twitter for $44 billion.
Elon Musk cége nem engedné volt alkalmazottai „csicsergését”.
Fotó: Kena Betancur / Getty Images

A kirúgott dolgozókat képviselő, londoni székhelyű ügyvédi iroda kedden a cégnek küldött levelében

törvénytelen, tisztességtelen és teljesen elfogadhatatlan bánásmódról írt.

Mike Clancy, a brit Prospect szakszervezet főtitkára hasonló aggodalmakról írt hétfői levelében. Felszólította a társaságot, hogy a képviselője üljön le vele tárgyalni, és addig is függesszék fel az elbocsátásokat. 

A szakszervezet szerint a cég nem tartja tiszteletben a felvásárlás előtti végkielégítési szabályokat, pedig a szerződés szerint a munkavállalókra ugyanazok a munkajogi feltételek érvényesek, mint a tranzakció előtt.

Az Egyesült Királyság jogszabályai szerint ha egy vállalat úgy dönt, hogy száznál több munkahelyet szüntet meg, legalább 45 napon át konzultálnia kell a veszélyeztetett munkavállalókkal, mielőtt bárkit elbocsátana. Ez alatt az időszak alatt az érintettek információt gyűjthetnek a tervezett leépítésről és tárgyalhatnak a feltételekről.

A szakszervezet és az ügyvédi iroda is azt állítja, hogy a Twitter ezt nem tartotta be, és október végén jogellenesen döntött a munkavállalók elbocsátásáról. A cég már a bejelentés napján megszüntette a személyzet hozzáférését munkahelyi eszközeihez, és csak ezután kezdeményezett konzultációt az elbocsátásokról. Ráadásul a két szervezet szerint a Twitter azóta sem teljesítette jogi kötelezettségét, amely eszerint meg kell indokolnia, hogy mi alapján döntött az egyes munkavállalók kirúgásáról.

A vállalat az elbocsátott brit alkalmazottaknak kéthavi bruttó alapbért, valamint minden munkaviszonyban töltött év után további két hét bruttó alapbért ajánlott végkielégítésként. A szakszervezet szerint ez elmarad a vállalat korábbi gyakorlatától, és a tágabb értelemben vett technológiai szektor normáitól is. A Meta páldául 16 hét alapbért és további két hetet kínált alkalmazottainak minden, a cégnél töltött évért a novemberi leépítéskor.

Ha nem születik egyezség, akkor a volt alkalmazottak munkaügyi bírósághoz fordulnak.

A Twitter az Egyesült Államokban már négy csoportos keresettel néz szembe az ottani elbocsátások miatt.

Több amerikai alkalmazott panasza szerint a hét végén alacsony összegről szóló végkielégítési ajánlatot kaptak. A vállalat volt alkalmazottainak egy részét képviselő amerikai ügyvéd hétfőn arról tweetelt, hogy a végkielégítésért cserébe kikötötte a Twitter, hogy tilos a céget becsmérelni, és kötelezik az elbocsátott munkavállalót arra, mondjon le perindítási jogáról.  

Elon Musk korábbi nyilatkozata szerint a Twittert akár csőd is fenyegetheti, ha nem hajt végre nagyarányú költségcsökkentést és átszervezéseket. A cég a 7500 fős személyzetét majdnem a felére csökkentette az őszi tulajdonosváltás óta.