A Fitch a korábbi 4,3 százalékról 5 százalékra emelte a 2023-as kínai növekedési kilátásokra adott előrejelzését. A nemzetközi hitelminősítő értékelése szerint a koronavírus-járvány megfékezésére fenntartott zéró tolerancia politikájának decemberi megszüntetése után gyorsabban fog talpra állni a világ második legnagyobb gazdasága.

Workers examine a waste-to-energy incinerator at a factory in Nantong, in China's eastern Jiangsu province on February 6, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
A gazdasági teljesítmény már januárban jelentősen javult.
Fotó: AFP

A fellendülést elsősorban a fogyasztás hajtja majd, de több más fontos mutató is javult a közelmúltban, bár még mindig a járvány előtti szint alatt van. Januárban például váratlanul nagyot ugrott az előző havihoz képest, és három egymást követő havi lassulás után növekedési fázisba lépett januárban a kínai gazdaság teljesítménye mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai szerint. 
 

A bővülésének üteme a módosítás után is messze elmarad a 2021-es 8,4 százaléktól. 

Ez a cég közleménye szerint ezt részben az folyamatos gyengesége okozza, 2022 végén kevés pozitív jelet mutatkozott a fokozatos politikai támogatás ellenére.
A is a gazdasági növekedést hátráltató tényezővé válhat az idén a Fitch szerint, mivel az exportkeresletet lenyomja az Egyesült Államok és Európa gazdasági lassulása. A költségvetési politika iránya pedig bizonytalan marad a kínai parlament márciusi ülése előtt. Li Ko-csiang miniszterelnök a múlt héten ígéretet tett arra, hogy a kormány a gazdasági fellendülés lendületének megszilárdításán és kiterjesztésén fog dolgozni, bár nehézségekkel és kihívásokkal kell szembenéznie.
A Fitch mindenesetre nem számít agresszív makropolitikai enyhítésre, és 

2023-ra a GDP hét százaléka körüli költségvetési hiányt prognosztizál, szemben a 2022-re becsült nyolc százalékkal.

Hanfu rental business booms
Hanfu rental business booms in Xi'an City, northwest China's Shaanxi Province, 7 February, 2023. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
A Fitch szerint a fogyasztás lesz a növekedés fő hajtóereje.
Fotó: AFP

A Reuters emlékeztetett, hogy a nagy minősítők közül a Fitch emelte elsőként a kínai kilátásokat. S&P Global nem módosított novemberi becslésén, változatlanul 4,8 százalékos növekedést vár 2023-ban, és a Moody’s is tartja a novemberi, négyszázalékos bővülésre vonatkozó előrejelzését.
A hírügynökség korábbi jelentése szerint a politikai döntéshozók idén fokozni tervezik a belföldi kereslet támogatását, de valószínűleg nem fognak nagy összegeket költeni közvetlen fogyasztói támogatásokra, és főként a beruházásokra összpontosítanak.