Nemzetközi gazdaság

A háború hatására visszaesett az illegális dohánypiac Ukrajnában

Sok más mellett az illegális dohánykereskedelmet is visszavetette a tizenegy hónapja tartó háború.

Ukrajnában 2022-ben az illegális dohánytermékek szintje elérte a 19,9 százalékot a forgalomban, bár az év végén csökkent. Ugyanakkor 2021-hez képest a hamisított termékek (6,6 százalék) és a vámmentes kereskedelmi övezetben (Duty Free felirattal) vagy exportra szánt, de Ukrajnában illegálisan értékesített termékek aránya (11,7 százalék) is emelkedett – írta a Kantar Ukraine adataira hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

SHEGINI, UKRAINE - MARCH, 2017: Smuggled cigarettes disguised as peat briquettes were found in a truck heading through the "Shegini-Medyka" checkpoint from Ukraine to Poland, 80 kilometers of Lviv
A háború hatására visszaesett az illegális dohánypiac Ukrajnában.
Fotó: Shutterstock

A közlemény ismertette, hogy a hamisított termékek részarányának novemberi csökkenése az év végén az illegális termékek általános szintjének visszaesését eredményezte.

Kiemelték, hogy az Ukrajnában illegálisan értékesített Duty Free feliratú vagy exportra szánt termékek csaknem kétharmadán szerepel olyan felirat, amely szerint a gyártó a Vinniki Dohánygyár.

A dohánytermékek főként Harkiv (17 százalék), Dnyipropetrovszk (14 százalék), Odessza (13 százalék), Hmelnickij (9 százalék), Zaporizzsja (8 százalék) és Csernovic (7 százalék) megyékben a terjedtek el. Ezek a régiók teszik ki az illegális termelés teljes mennyiségének 68 százalékát.

The,Illegal,Trade,Of,Contraband,Tobacco,On,The,Street,Market
Fotó: Shutterstock

2022-ben megnőtt az illegális dohánytermékek kioszkokon keresztül történő értékesítése. A legfrissebb adatok alapján ezeknek a termékeknek a 63 százalékát a legális dohánytermékek mellett üzletekben is forgalmazzák.

Putyin elsődlegesnek tekinti a délorosz területek megvédését az ukrán ágyúzástól

Az orosz elnök az infrastruktúra védelmének fontosságát emelte ki.

 

 

Ukrajna dohány
Kapcsolódó cikkek