Tajvan 31,51 milliárd dollár értékben exportált januárban, ami 21,2 százalékos visszaesés tavaly januárhoz képest. Összehasonlításképpen: 2022 decemberében a sziget kivitele 12,1 százalékkal csökkent éves szinten.

US House Speaker Nancy Pelosi Arrives In Taipei
Vehicles travel along a road in Taipei, Taiwan, on Tuesday, Aug. 2, 2022. The White House sought to dial back rising tensions with China over House Speaker Nancy Pelosis expected visit to Taiwan, insisting the trip doesnt signal a change in US posture toward the island and urging Beijing to refrain from an aggressive response. Photographer: Lam Yik Fei/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Kínába irányuló szállítások 33,5 százalékkal, míg az Egyesült Államokba irányuló 14,5 százalékkal zsugorodott az idei év első hónapjában.

A sziget kivitele januárban az ötödik egymást követő hónapban lassult. Tajpej az elmúlt két évben profitált a koronavírus-járvány idején az otthoni munkavégzés és tanulás trendjét támogató táblagépek, laptopok és más elektronikai cikkek iránti megugró keresletből, miután a szigeten készül az ezekhez szükséges csipek jelentős része – írja a South China Morning Post.

Ám az orosz–ukrán háború kirobbanása és az egekbe emelkedő csökkentette az említett fogyasztási cikkek iránti keresletet, így Tajvan kevesebb félvezetőt tud exportálni. A szigetet hátrányosan érintette a nemrég megszűnő kínai zéró-Covid-politika, mivel a távol-keleti óriás Tajpej legnagyobb exportpiacának számít. Elemzők szerint Kínában a következő hónapokban felpöröghet a fogyasztás, ami jó hír Tajvannak, míg az amerikai és az európai keresletet az infláció mérséklődése segíthetné. A januári adatokat rontotta a holdújévi ünnep is, mivel csökkent a munkanapok száma.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a tavalyi év utolsó negyedében 0,86 százalékkal zsugorodott a tajvani gazdaság éves szinten. Az októberi–decemberi időszakban a sziget exportja 8,63 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők szerint a fellendülés az idei év második negyedévétől várható.

Újabb ország szakíthatja meg a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal

Paraguayban áprilisban választások lesznek, aminek geopolitikai vetülete is van: az ellenzéki elnökjelölt programjában szerepel, hogy győzelme esetén megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Kína felé nyitna. Ezt azzal indokolja, hogy a dél-amerikai ország így hozzáférhetne a távol-keleti óriás piacához, ahová elsősorban szóját és marhahúst exportálna.