A tajvani gazdaság az októberi–decemberi időszakban 0,86 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest, míg a harmadik negyedévben 4,01 százalékkal bővült – derül ki a tajpeji statisztikai előzetes adataiból.

Daily Life in Taipei Ahead of Presidential Election
Fotó: Getty Images

Az elemzők 1,3 százalékos növekedésre számítottak.

Ez az elmúlt 13 év legrosszabb negyedéves teljesítménye: 2009 harmadik negyedévében, a gazdasági világválság idején a sziget gazdasága 1,13 százalékkal esett vissza. A gazdaság 2022 egészére vonatkozóan 2,43 százalékkal bővült, szemben a 2021-es 6,53-dal. Tajpej negyedik negyedévi exportja 8,63 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest – írja a Reuters.

A külső kereslet jelentősen gyengült

 – magyarázta a számokat a költségvetési, számviteli és statisztikai főigazgatóság. Tajvan az elmúlt két évben profitált a járvány idején az otthoni munkavégzés és tanulás trendjét támogató táblagépek, laptopok és más elektronikai cikkek iránti megugró keresletből, miután a szigeten készül az ezekhez szükséges csipek jelentős része. Viszont az orosz–ukrán háború kirobbanása, az egekbe emelkedő és a járványvédelmi intézkedések feloldása csökkentette az említett fogyasztási cikkek iránti keresletet, így kevesebb félvezetőt tud exportálni.

A szigetet hátrányosan érintette a nemrég megszűnő kínai zéró-Covid-politika, mivel a távol-keleti óriás Tajpej legnagyobb exportpiacának számít. Növeli a bizonytalanságot, hogy az Egyesült Államok szeretné fellendíteni a csipgyártást, ami a jövőben csökkentheti a szigeten való termelést, bár ennek a hatásai még kérdésesek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a geopolitikai feszültségek sem tesznek jót a tajvani gazdaságnak. Ezek miatt Tajpej már tavaly novemberben csökkentette a kilátásokat, a felülvizsgált GDP-adatokat pedig később teszi közzé.

Újabb ország szakíthatja meg a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal

Paraguayban áprilisban választások lesznek, aminek geopolitikai vetülete is van: az ellenzéki elnökjelölt programjában szerepel, hogy győzelme esetén megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és Kína felé nyitna. Ezt azzal indokolja, hogy a dél-amerikai ország így hozzáférhetne a távol-keleti óriás piacához, ahová elsősorban szóját és marhahúst exportálna.